Нардеп від "Слуги народу" підтвердив застосування Javelin на Донбасі (фото)

Політик вказав, що Україна має право на захист.

Українські військові на Донбасі застосували протитанковий ракетний комплекс Javelin. Бійці ЗСУ мають право використовувати будь-яку зброю, яка є на балансі, для захисту країни.

Про це заявив народний депутат від "Слуги народу", голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Ігор Копитін у Facebook.

"Наші воїни використовували його (Javelin, - УНІАН) під час ведення бою. Поки не маю права розголошувати, де це сталося та за яких обставин, але скажу наступне – попереджаючи будь-які подальші заяви та маніпуляції щодо того "чи може Україна захищатися, або це не заборонено", Так, може, ми маємо право на захист своєї землі зброї, яка є на балансі ЗСУ", - йдеться в повідомленні.

При цьому він підкреслив, що військові захищають свою країну й це визнали міжнародні партнери.

"Ми вже мали розмову з нашими американськими партнерами щодо використання Javelin. Дійшли в діалозі з ними до такої ж думки, яку я окреслив вище. Друзі, Україна вистоїть у цій боротьбі, знаєте чому? Тому що правда за нами", - підсумував Копитін.

Довідка УНІАН. Javelin - переносний протитанковий ракетний комплекс, вироблений в США. Він призначений для ураження бронетехніки та малошвидкісних цілей, зокрема вертольотів, БПЛА та іншого. Україна отримала Javelin в рамках двосторонніх домовленостей зі США.

Військова допомога Україні з боку США

21 квітня Комітет у закордонних справах Сенату США підтримав законопроект про партнерство з Україною з безпеки. Ним передбачено збільшення обсягів військової допомоги Україні до 300 млн дол., включаючи летальну зброю.

11 червня Міноборони США затвердило другу частину політики допомоги для України обсягом $150 млн в рамках Ініціативи з допомоги заради безпеки України (USAI). Він включає навчання, консультаційну підтримку і надання озброєння і повинен допомогти Україні захищатися і підвищувати сумісність своїх сил з НАТО.

Читайте такожВійськовий стратег розповів про перші кроки НАТО у випадку вторгнення Росії в УкраїнуРаніше керівник офісу президента Андрій Єрмак закликав США розмістити в Україні зенітні ракетні комплекси MIM-104 Patriot.

18 червня стало відомо, що США призупинили військову допомогу Україні, до якого входить летальна зброя. Пізніше в Білому домі спростували цю інформацію. 

Також там нагадали, що раніше США надали пакет допомоги Україні у сфері безпеки на суму 150 млн доларів, і відзначили, що США також підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну.

Напередодні зустрічі президента Джо Байдена і Володимира Зеленського США пообіцяли Україні до 60 мільйонів доларів військової допомоги. В адміністрації Байдена заявили, що пакет допомоги Україні необхідний через "значне збільшення російської військової активності вздовж її кордону", а також через мінометні обстріли, порушення режиму припинення вогню та інші провокації.