Білий дім заморозив допомогу Україні на 100 млн доларів / фото УНІАН

Сполучені Штати Америки призупинили пакет військової допомоги Україні, до якого входить летальна зброя. 

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на чотири поінформовані джерела.

Тепер невідомо, чи він буде наданий взагалі. Повідомляється, що Рада нацбезпеки США доручила підготувати пакет допомоги на тлі нарощування військ РФ біля кордону з Україною і в окупованому Криму. 

Відео дня

Також видання зазначає, що над цим питанням працювали Держдеп і Пентагон. Стверджується, Рада нацбезпеки поставила на паузу подальші кроки після оголошення РФ щодо відведення своїх сил від кордонів України. Крім цього, свою роль відіграла підготовка до саміту Джо Байдена і Володимира Путіна у Женеві.

Джерела Politico також повідомили, що пакет допомоги зараз в цілості і може бути швидко відправлений до України: він включає системи ППО ближньої дії, стрілецьку і протитанкову зброю.

Читайте такожУ США пообіцяли не послаблювати санкції проти Росії через Україну

Затримка допомоги Україні: реакція Білого дому 

Згодом у Білому домі відреагували на інформацію про затримку допомоги Україні у сфері безпеки.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі назвала це "нонсенсом".

"Думка про те, що ми стримуємо допомогу Україні в сфері безпеки, - це нонсенс. Як президент Байден прямо сказав президенту Путіну, ми будемо непохитно підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України", - сказала вона.

Також там нагадали, що минулого тижня США надали пакет допомоги Україні в сфері безпеки на суму 150 млн доларів, та зазначили, що у США також підготували резервні фонди на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну.

Читайте також"Хороший день для Росії". Трамп прокоментував саміт Байдена та Путіна

Військова допомога Україні з боку США

  • 21 квітня Комітет із закордонних справ Сенату США підтримав законопроект щодо безпекового партнерства з Україною. Ним передбачено збільшення обсягів військової допомоги Україні до 300 млн дол., включно з летальною зброєю.
  • 11 червня Міноборони США затвердило другу частину безпекової допомоги для України обсягом $150 млн у рамках Ініціативи з допомоги задля безпеки України (USAI). Він включає навчання, консультаційну підтримку і надання озброєння та має допомогти Україні захищатися і підвищувати сумісність своїх сил із НАТО.
  • Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак закликав США розмістити в Україні зенітні ракетні комплекси MIM-104 Patriot.