Варто було Білоруському Гаюну написати про те, що залізниця Білорусі готується до перекидання якихось сил і засобів, як понеслася чергова хвиля паніки "наступ на Київ 2.0", "Лукашенка прогнули, і він віддав армію путіну!"...

Власне, цій пісеньці вже третій рік. І після того, як основні сили російських окупаційний військ покинули Білорусь, вона звучала з дюжину разів, як заїжджена платівка. Хоча третій рік на території Білорусі все гранично стандартно.

У прикордонній зоні з боку Білорусі концентрація сил засобів має такий вигляд:

Відео дня
  • 38 ОДШБр у районі с. Ужово і м. Пінськ, Брестська обл.;
  • 5 ОБр СпП – Іваново, Брестська обл. і Приболовичі, Гомельська обл.;
  • 317-й ПДБ 103-ї ОПДБр – с. Лельчиці, Брагін і Зябрівка-2, Гомельська обл.;
  • 336-а РеАБр (Зябрівка);
  • 51-а АБр – м. Гомель.
  • Загальна чисельність не перевищує 1,8 тис. особового складу.

Російський контингент представлений операторами, обслуговуючим і технічним персоналом засобів ППО, комплексів РЕБ, а також авіаційної компоненти. Крім того, на території Білорусі залишаються близько 400 найманців ПВК "Вагнер", які беруть активну участь у підготовці білоруських військових.

Сумарна чисельність боєздатної частини білоруської армії, що не перевищує 15 тис. особового складу, а також російського контингенту в нинішньому вигляді не дають змоги в короткостроковій і середньостроковій перспективі сформувати ударне угруповання для прориву кордону і ліній оборони на північному плацдармі.

Тобто, на сьогодні на території Білорусі відсутнє ударне угруповання, здатне здійснити вторгнення і захоплення Києва.

Формування такого угруповання, якщо, звісно, метою буде саме наступ на Київ, потребуватиме щонайменше кількох місяців перекидання сил і засобів, яке здійснити неможливо, і яке зараз не фіксується. Крім того, у Росії наразі немає вільного ресурсу, щоб сформувати ударне угруповання для "походу на Київ 2.0". Через відсутність достатніх сил вони забуксували у Вовчанську та під Липцями. Через це у росіян гальмується наступ на Куп'янськ, оскільки в групах, які діють на півночі Харківської області, задіяні підрозділи ГВ "Захід", зокрема, підрозділи 1-ї та 47-ї ТД 1 ТА. А тому... Який наступ на Київ?

Утім, на тлі перформенсу, що відбувається в Харківській області, тема про підготовку "наступу на Київ 2.0" буде заходити через лідерів громадської думки і панікерів "на ура!".

Проте це не применшує небезпеки диверсійної та терористичної діяльності в прикордонній смузі. Що, з іншого боку, не вигідно самому Лукашенку, оскільки може абсолютно непередбачувано закінчитися для його режиму.

Загалом, видихайте.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"