Снарядом так просто реактор не пошкодити: експерт вказала на важливий факт щодо ЗАЕС

Реактор Запорізької атомної станції знаходиться нижче за рівень землі, зазначила експерт.

Посіпаки російських окупантів коригують вогонь по Запорізькій атомній електростанції так, щоб не допустити аварії, але і снарядом реактор так просто не пошкодити.

Реактор ЗАЕС знаходиться нижче рівня землі, розповіла експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна в інтерв'ю Obozrevatel.

"Є також свідчення співробітників ЗАЕС, які вже евакуювалися. Вони анонімно давали різні коментарі. Вони розповідали, що до обстрілів "росатомівські" ховаються в бомбосховище або евакуюються зі станції. Тобто вони корегують вогонь і кажуть військовим, куди стріляти, щоб не допустити аварії", - сказала співбесідниця.

На її думку, для реактора небезпеку можуть становити крилаті ракети.

"…Снарядом так просто реактор не пошкодити, тому що він розміщений нижче за рівень землі… контейнери з відпрацьованим паливом та гермооболонка (пасивна система безпеки енергетичних ядерних реакторів - Ред.) розраховані на падіння легких літаків. Це проектна міцність", - зазначила Кошарна.

Нагадаємо, російські окупанти 24 лютого вдерлися в Україні і з 4 березня тримають під контролем ЗАЕС та місто-супутник станції - Енергодар.

Супротивники не раз обстрілювали територію АЕС, пошкоджено низку об'єктів.

Влада України просила про допомогу у вирішенні конфлікту у Міжнародного агентства з атомної енергії. 

18 серпня повідомлялося, що в Росії можуть розглянути питання про виведення в "холодний резерв" п'ятого і шостого енергоблоків ЗАЕС, що призведе до її зупинки.

Довідка УНІАН. Запорізька атомна електростанція має шість енергоблоків, потужність кожного з них становить 1 млн кВт.

Вас також можуть зацікавити новини: