Експерт попередали, за яких умов на ЗАЕС можливе розплавлення активної зони реактора / фото УНІАН

Якщо захоплена російськими окупантами Запорізька АЕС працюватиме, втратить зовнішнє енергопостачання, не отримуватиме енергії від дизельгенераторів, і втратиться вода з першого контуру, то після цього найстрашніший момент - розплавлення активної зони реактора, може трапитися через 27 годин.

У разі роботи енергоблоків навіть не на повну потужність, час до розплавлення активної зони реактора може становити 3-6 годин, розповіла експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна в інтерв'ю Obozrevatel.

"…при кожному реакторі є ще й шість приреакторних басейнів витримки, в яких міститься відпрацьоване паливо, крім сухого сховища, де паливо зберігається в контейнерах. Саме тому для того, щоб системи безпеки працювали, потрібне зовнішнє енергопостачання", - зазначила співбесідниця.

Відео дня

Експерт додала, що дизельгенератори мають мати запас пального на 10 днів, але скільки його реально на Запорізькій АЕС, невідомо.

"Якщо допустити такі екстремальні умови, коли втрачається зовнішнє енергопостачання, дизельгенератори не працюють, втрачається вода з першого контуру, то від моменту цієї події до розплавлення активної зони - 27 годин. Якщо ж енергоблоки працюють, хай і не на повній потужності, 800 і 600 мегават, як зараз, то, якщо раптом таке трапляється, системи захисту автоматично спрацьовують, гасять ядерну реакцію всередині блоку, але час до розплавлення активної зони становить 3-6 годин", - попередила Кошарна.

Експерт додала, що із самого початку захоплення ЗАЕС вважає "холодну зупинку" всіх її енергоблоків необхідним заходом.

Нагадаємо, загарбники з 4 березня контролюють Запорізьку АЕС. Вороги також окупували місто-супутник атомної електростанції - Енергодар.

Росіяни вже не раз обстрілювали територію ЗАЕС, пошкоджено низку об'єктів. Київ просив про допомогу у вирішенні конфлікту у Міжнародного агентства з атомної енергії. 

В ООН зазначили, що готові підтримати відправлення на АЕС місії МАГАТЕ, якщо на це одночасно згодяться і українська, і російська сторони.

18 серпня стало відомо, що в РФ можуть розглянути питання про виведення в "холодний резерв" п'ятого і шостого енергоблоків Запорізької АЕС, що призведе до її зупинки.

Довідка УНІАН. Запорізька атомна електростанція складається з шести енергоблоків, потужність кожного становить 1 млн кВт. 

Вас також можуть зацікавити новини: