Одеську область атакували ракетами: експерт вказав, чим могли вдарити

Олександр Коваленко розповів, яка установка ППО потрібна для захисту від російських атак.

Російська армія завдала по Одеській області удар, імовірно балістичними ракетами.

Сьогодні вранці під час повітряної тривоги жителі Одеси та області чули кілька гучних вибухів. Військово-політичний експерт Олександр Коваленко прокоментував подію.

"Давно не було П-800 "Онікс" і ось вони прилетіли... Востаннє ця ракета застосовувалася (окупантами - УНІАН) 25 вересня. До того ж, бентежить денний пуск. Попри те, що в Одесі немає засобів ППО здатних перехоплювати "Онікс", застосовувалися вони раніше переважно вночі", - написав Коваленко в Telegram.

Він акцентує, що Одесі для повного захисту від усіх загроз, дуже потрібна установка SAMP/T.

"Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre це ЗРК, розроблений на початку 2000-х, він використовує ракети Aster 30. SAMP/T використовує модернізовану РЛС Arabel, великого радіусу дії, розроблену під модернізовані Aster 30 Block 1...", - зазначає Коваленко.

За його словами, Aster 30 Block 1 може перехоплювати балістичні і надзвукові ракети. При цьому, дальність ураження цілі SAMP/T може досягати 120 км, а висота до 20 км.

За даними Коваленка, в грудні 2011 року під час навчань ракета Aster 30 збила ізраїльську балістичну ракету Black Sparrow, а у квітні 2012 року була збита ракета-мішень GQM-163 Coyote, що імітує надзвукову протикорабельну крилату ракету, яка летіла зі швидкістю 2,5 Маха (3000 км/год) на висоті менше ніж 5 метрів.

Це був перший випадок, коли європейська система протиракетної оборони знищила надзвукову "ракету", що летить над морем на такій низькій висоті.

У 2021 під час навчань At-Sea Demo: Formidable Shield 2021 ракетою Aster 30 була успішно перехоплена yадзвукова ціль, на швидкості понад 3000 км/год.

"Фактично, SAMP/T, за всіма своїми характеристиками нітрохи не гірше ЗРК Patriot, але у неї є одна важлива особливість - перехоплення надзвукових цілей на наднизьких висотах, якими є П-800 "Онікс". Це може бути моя суб'єктивна думка, але Одесі потрібен SAMP/T", - акцентує аналітик.

Окупанти вже били по Одесі "Оніксами" цього жовтня

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 7 жовтня російські окупанти атакували Одеську область надзвуковими протикорабельними ракетами "Онікс", випущеними з берегового ракетного комплексу "Бастіон" з території Криму. Тоді ворог влучив у будівлю пансіонату в рекреаційній зоні і в зерносховище припортової інфраструктури. Через падіння уламків і вибухової хвилі сталася пожежа в гаражному кооперативі, були пошкоджені кілька багатоквартирних будинків. Постраждали чотири людини.

Вас також можуть зацікавити новини: