Відстежую хід військових дій, ухвалені рішення воєначальників - наших і російських, їхнє виконання військовослужбовцями. Всі ці Чорнобаївки, Зміїні, Білогорівки... прийшов до висновку: в армії недоімперії дуже тупі командують зовсім дурними. І це зовсім не пропагандистське приниження ворога.

Окупантська армія Росії - абсолютне продовження кремлівської політики. Політика ця, як відомо, брехлива, невиразна і зрадницька - як до чужих, так і до своїх. У бункерного фюрера - манія, яку він вважає місією. Вся країна, армія в тому числі - не більше, ніж інструмент реалізації цієї манії - манії одного-єдиного трюхлявого диктатора. До речі, якби на нас напав той Путін, який з голим торсом красувався, а не той, кому треба кінцівки пледом вкривати - було б небезпечніше: той міг "в згубному захваті" і останню кнопку натиснути... але зараз не про це.

У російську армію, за винятком завжди рідкісних ідейних, йдуть ті, хто не здатний заробляти "на цивілці", хто вірить пропаганді в телевізорі, а також ті маніяки, для яких служба у ній - можливість задоволення садистських нахилів

Питання: чи підуть розумні освічені люди служити в армію, яка побудована на тотальному окозамилюванні, злодійстві, приписках (наприклад, на війну в Україну змогли зібрати не анонсовані 2000 найманців з Сирії, а всього лише 100 (!)), і яку в будь-який момент можуть кинути заливати кров'ю провали політиків? Ні, не підуть. Швидше, вони прилаштуються кудись на пропагандистський фронт або стануть іншою обслугою режиму. Підуть туди, де грошей незрівнянно більше, а ризику заживо згоріти в танку, невразливому лише в мультиках, значно менше.

У російську армію, за винятком завжди рідкісних ідейних, йдуть ті, хто не здатний заробляти "на цивілці", хто вірить пропаганді в телевізорі, а також ті маніяки, для яких служба в ній - можливість задоволення садистських нахилів. Розумними я таких не назву. Такі там і генерали, і воєначальники середньої ланки, і сержантської. І в масі своїй вони нездатні до осмислених самостійних дій на полі бою, чого вимагає сучасна війна. Я підкреслюю: саме в масі своїй, а не всі поголовно! А війна  -це процес саме масовий.

У нас не так. Так, зберігся подекуди радянський генералітет, який найкращою фортифікаційним спорудою вважає свою особисту дачу, будівництвом якої, в основному, і зайнятий. Але він вже відходить, як сніг навесні. Основний контингент у ЗСУ - люди, мотивовані ідеєю захисту країни. А під таку ідею йдуть воювати просунуті вчені, успішні бізнесмени, різнопрофільні грамотні фахівці. Відсоток людей з вищою освітою, причому, не суто військовою, в ЗСУ дуже високий.

Тому українці здатні в найкоротший час освоїти сучасну американську гаубицю або британську зенітну систему, яку вони до цього бачили лише у вікіпедії. А рашисти отримують команду форсувати відразу який-небудь Сіверський Донець - тому що нагорі сказали, що ЗСУ там немає, і тупо пруть на забій. Але і це не все. На наступний день інші рашисти повторюють той же тупий самогубний маневр. При цьому ще й намагаються перебратися убрід, а там глибина - вище танка!

Таким чином, при локальній перевазі в авіації, артилерії і живій силі, можна за два з половиною місяці взяти Маріуполь, та й то - не весь. Але завоювати Україну - ніколи.

Олександр Кочетков, аналітик і політтехнолог