Ілюстрація / REUTERS

Домовленість ТКГ про нове перемир'я на Донбасі принципово не відрізняється від попередніх і російські окупанти навряд чи будуть його дотримуватися.

Таку думку в інтерв'ю «Фактам» висловив координатор групи «Інформаційний спротив», військовий експерт Костянтин Машовець.

За його оцінкою, нові домовленості нагадують ситуацію, «коли тебе б'ють по одній щоці, а ти підставляєш іншу».

Відео дня

Читайте такожНове перемир'я на Донбасі: журналісти дізналися думку військових про рішення ТКГ (відео)

«Не буду зараз займатися конспірологією, проте я не бачу особливої лояльності Путіна. Ще раз повторюся, подібного роду перемир'я були і раніше. Навпаки, я вважаю, що підписані домовленості більше нагадують ситуацію, коли тебе б'ють по одній щоці, а ти підставляєш іншу», – вважає експерт.

Він зазначив, що розуміє бажання влади припинити якомога швидше війну, але «це не означає, що війну треба припиняти ціною роззброєння власної армії».

«В особі нашого антагоніста ми маємо людей, які будь-який прояв миролюбності і готовності піти на компроміс сприймають як прояв слабкості. Росія – це не держава, з якою можна знаходити компроміс. Ви не зможете домовитися з крокодилом, щоб він на вас не напав. Я не розумію, чому наше військово-політичне керівництво цього не розуміє», – зазначив Машовець.

Згідно з новими домовленостями, сторонам буде заборонено стріляти, проводити розвідувальну діяльність і використовувати безпілотники. За порушення вводиться дисциплінарна відповідальність. Проте військовий експерт сумнівається в тому, що окупанти будуть виконувати ці правила.

«Бойовики навряд чи будуть виконувати ці правила повною мірою. Там рівень контролю і командування залишає бажати кращого. Я не бачу аргументів, які б змусили противника беззаперечно дотримуватися вищевказаних вимог. Ви ж пам'ятаєте, що вже були і «хлібне перемир'я», і «шкільне перемир'я», і «коронавірусне»... Вони ніколи не дотримувалися», – підкреслив Машовець.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня учасники ТКГ домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.