2023 рік, на жаль, не дав тих об'ємних результатів, на які ми розраховували, заявив Подоляк / колаж УНІАН

Росія вже не вийде з війни, а зміна команди Зеленського дасть свої результати, - Михайло Подоляк

17:40, 15.02.2024
17 хв. Інтерв'ю

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю УНІАН прокоментував різкі перестановки у військовому керівництві України, з якою метою Зеленський звільнив Залужного і призначив Сирського на пост головкому ЗСУ, а також, як реагувати на "ниття" Путіна про мирні переговори і на нову скандальну заяву Орбана.

Давайте з вами почнемо з призначення генерала Сирського головнокомандувачем ЗСУ. Чого очікують не тільки від нового головкому, а й від його команди, яку президент продовжує оновлювати?

Зміну тактики дій на сухопутному плацдармі, щоб ми ніби іншим поглядом подивилися на події, які відбуваються, саме з військової точки зору, а не з точки зору спеціальних операцій. Тому що у нас ефективно працює Служба безпеки України, Головне управління розвідки. Ми бачимо абсолютно змінені умови ведення війни в акваторії Чорного моря, на півострові Крим. А що стосується Донецького, Луганського, Запорізького, Херсонського та Харківського напрямків, то хотілося б, щоб була дещо інша точка зору на те, що потрібно робити. З урахуванням того, що 2023 рік, на жаль, не дав тих об'ємних результатів, на які ми розраховували.

Виходячи з того, що сьогодні відбувається в Російській Федерації, ми не можемо собі дозволити зайти у стагнаційну війну. Її дуже дивно називають "позиційна війна". Насправді це звичайна стагнація з поступовим зниженням інтенсивності бойових дій, але з періодичними загостреннями гарячих фаз війни і з продовженням ракетних обстрілів території України.

Ми бачимо, що Росія повністю перебудовує свою економіку. Росіяни дуже багато грошей витрачають на військове виробництво, продовжують рекрутингові та мобілізаційні заходи у великому обсязі, все більше і більше забирають грошей з соціальних програм і переводять їх у військові. Грубо кажучи, російський бюджет виглядає, як класичний мілітарний бюджет. Відповідно на лінії фронту ми бачимо накопичення російського ресурсу, у тому числі мобілізованих. Там близько понад 450 тисяч осіб.

Ясна річ, що Росія вже не вийде з війни, поки не програє або не здобуде перемогу над країнами демократії. І пересидіти війну не вийде. Бути в позиційній, тривалій війні не вийде. Тому потрібно якось по-іншому дивитися на те, що відбувається на лінії фронту.

Мені здається, що це об'ємне оновлення військово-управлінської ланки у Збройних силах дасть свої результати, і результати ці, на мій погляд, будуть позитивними. Тому що змінюють не просто одну людину на іншу, а змінюють підходи. Змінюється вся команда в цілому. Ми бачимо повне оновлення Генерального штабу ЗСУ і повне оновлення начальників тих чи інших родів військ. Відповідно, я сподіваюся, що будуть вже зміни у тактиці ведення бойових дій.

СИРСЬКИЙ - ОДИН З НАЙБІЛЬШ ДОСВІДЧЕНИХ КОМАНДИРІВ

Що б ви відповіли тим, хто на догоду російській пропаганді заявляє, що Залужного поміняли на росіянина і так далі. Йдеться про походження Сирського, про його місце народження і про те, що його батьки нібито живуть в Російській Федерації.

Пропаганду ми з вами не розвіємо, вона примітивна і буде продовжувати робити акценти на те, що викликає сарказм, іронію і не більше того.

Знаєте, звинувачувати людей, які народилися, наприклад, у 60-70-і рр в Радянському Союзі, в тому, що вони змушені були тоді народитися і що їхні сім'ї переплетені та живуть у вже різних країнах... Доросла людина перш за все несе відповідальність за себе, він не несе відповідальність за своїх рідних, близьких, які не є членами безпосередньо його сім'ї. Брати, сестри, батьки можуть жити, де завгодно, і дивитися на деякі речі по-іншому.

У Сирського на рахунку кілька успішних військових операцій / фото t.me/militarymediacenter

Що стосується Сирського. Чому йому в провину це не ставили, коли потрібно було планувати Київську операцію? Харківську операцію? Або коли потрібно було планувати операції в зоні АТО? Тоді не звертали уваги, а зараз звертаємо. Давайте оцінювати дії людини, а не те, де він народився, і не те, де живе частина його сім'ї.

На мій погляд, у Сирського дуже чітка конкретна біографія людини, яка має успішні антиросійські у хорошому сенсі слова військові операції. Крім того, Сирський належить до категорії людей-трудоголіків, які постійно перебувають на передньому краї, безпосередньо всередині війни. Він прекрасно знає наші можливості і потенціал Російської Федерації. На мій погляд, Сирський - один з найбільш досвідчених командирів в цьому плані.

Пропаганди буде багато, її і зараз надзвичайно багато, і на внутрішньому ринку в тому числі. Дуже багато "фахівців", які всі завжди знають.. І Росія зараз поводиться трохи інакше, більш нахабно, більше інвестує грошей та намагається грати ось на таких болючих традиційних для нас темах. Звертати на це увагу не раджу.

Раптово почався "майдан" через відставку Залужного. Як би ви це прокоментували?

А є Майдан? Давайте тут розставимо правильні акценти. Навіть якщо демократія перебуває у стані об'ємної кризи - війни, вона передбачає, що людина має право на свою позицію на свою точку зору і може виходити. Є певні обмеження, але тим не менше.

Але справжні Майдани, які спираються на певні цінності, повинні давати стрибок розвитку суспільства. Такі Майдани блискавично збирають велику кількість людей, їх не можна зібрати штучно і примусово.

В Україні було два Майдани, які точно приводили в ціннісному стрибку у відносинах між суспільством і державою. Чи вийшло побудувати ідеальну державу? Ні, звичайно. Його потрібно далі продовжувати будувати, намагатися все це реалізувати.

Але зараз ми з вами можемо абсолютно точно говорити, що немає ніякого Майдану. Два роки війни вимагають зміни підходів. Вертикаль президента абсолютно точно може модеруватися так, як в даному випадку Верховний головнокомандувач вважає за потрібне з точки зору його особистої політичної відповідальності за ті процеси, які відбуваються в країні. І ця швидкість змін говорить про продуманість реформи. Це не відносини особистісного плану, це спроба президента знайти інше бачення того, що відбувається на лінії фронту. І люди це розуміють.

НОВА КОМАНДА СКЛАДАЄТЬСЯ З БОЙОВИХ ГЕНЕРАЛІВ

Українські бійці борються за Авдіївку / фото 45 окрема артилерійська бригада ЗСУ

Різні спікери, у тому числі українські військові інтригують, кажучи про те, що росіянам в Авдіївці припасений якийсь сюрприз. Водночас західні ЗМІ навпаки негативно оцінюють ситуацію, заявляючи, що місту залишилося кілька тижнів. Допоможіть нам розібратися. Що зараз відбувається в Авдіївці? І якщо ми можемо говорити про перспективи, то про які?

Актуальною інформацією безумовно володіють тільки військові, що працюють на цьому напрямку.

Проте, давайте зафіксуємо, що якість оборонних дій на Авдіївському напрямку, ефективність роботи ЗСУ там надзвичайні. Росія там нескінченно концентрує свої резерви, нескінченно підвозить туди щось з техніки. Все це там утилізується, ЗСУ не дозволяють Росії просуватися. Я нагадаю в 2023 році ніяких істотних просувань Росії не було. В рамках російської пропаганди вони про це постійно говорять, що у них є якісь успіхи по лінії фронту, але це не так. І на Авдіївському напрямку точно так само-ніяких успіхів немає. Триває дуже жорстка оборона з боку України, тривають наступальні операції з боку Росії.

Що стосується зміни ситуації навколо Авдіївки. Давайте не забувати, що та команда, яка зараз прийшла, складається з бойових генералів, людей, які так чи інакше безпосередньо брали участь у війні. Вони чітко розуміють, що зараз відбувається на лінії фронту, і вони можуть запропонувати інші підходи до реалізації наших намірів.

Я сподіваюся, що найближчими днями всі ці плани будуть чітко не просто збалансовано обговорені на ставці, але також і будуть насичені інструментами, які у нас є для їх реалізації, у тому числі на Авдіївському напрямку.

НИТТЯ ПУТІНА ПРО ПЕРЕГОВОРИ ОЧЕВИДНО

Питання про інтерв'ю Карлсона-курця і бункерного діда Путіна. Останній 24 рази згадував нібито готовність РФ до переговорів. За словами Карлсона, Путін йому сказав, що готовий піти на "Серйозний компроміс по Україні". Що це за меседжі такі, і на кого вони спрямовані?

Знаєте, якби Карлсон не випускав це інтерв'ю, а задовольнятися б анонсами, це було б більш об'ємно і більш багатозначно.

Ниття Путіна про переговори очевидно, заявив Подоляк / скріншот

Путін - людина відірвана від реальності, яка абсолютно не живе у сучасному світі, люто ненавидить Україну. Він захлинається від ненависті і виправдовує вбивство сучасної держави, вбивство дітей тут і зараз тим, що хтось 400 років тому кудись не туди пішов або не так подивився. Людина показала своє абсолютне незнання історії, дуже низький рівень інтелектуального розуміння процесів і минулого, і нинішнього, і майбутнього.

Що стосується "серйозного компромісу Путіна", то це: "Ви повинні визнати за мною право на ті території, які я захопив. Ви не можете порушувати кримінальні справи за фактом військових злочинів. Ви зобов'язані відкликати ордер МКС в Гаазі у зв'язку з тим, що я не викрадав дітей, вони добровільно відмовлялися від своїх сімей. Давайте ми частково знімемо санкції, але репарації я виплачувати не буду, а наші активи ви розморозите і нам віддасте".

Ось такий компроміс. Я завжди дивуюся, коли люди на повному серйозі слухають таке. Людина заходить з масштабною війною, порушуючи і статут ООН, і міжнародне право, масово скоює військові злочини, а потім каже: "Давайте на це все закриємо очі".

І? Далі що? Виходить, що війна не буде закінчена, вона залишиться на окупованих територіях, триватиме в терористичних, політичних, провокативних методах. І в Україні буде постійний хаос, Путін вважає, що дотисне Україну. Але це ж немислимо.

Ниття Путіна про переговори очевидно. Він прекрасно розуміє, до чого все це призведе у результаті. Він абсолютно точно, хоча і неадекватно сприймає реальний світ, але чує ті заяви, які сьогодні роблять європейські політики. Так, ці заяви абсолютно не ті, які хоче чути Путін. Тобто, Європа показує консолідовану проукраїнську позицію. Більш того, Путін зауважує, що бюрократія поступово поступається місцем швидкості прийняття рішення. Але він хоче, щоб це тягнулося довше і тому робить свої безглузді, божевільні заяви, які повинні допомогти йому реалізувати три завдання. Перше: для нейтральних країн зафіксувати позицію, що Росія за мир і за переговори, а Україна проти. Друге: спроба відвернути увагу європейських і американських еліт від необхідності прискорення прийняття рішень на користь України. І третє: додатково деморалізувати Україну.

ЯКЩО РОСІЯ НЕ ПРОГРАЄ В УКРАЇНІ, ВОНА РОЗВ'ЯЖЕ ТРЕТЮ СВІТОВУ

Напередодні Орбан зробив чергову заяву про те, що Україна не повинна бути ні в ЄС, ні в НАТО, що вона повинна бути буферною зоною, оскільки Росія ніколи не залишить своїх спроб завоювати її. Чи можливо це? Орбан це говорить, Щоб що?

Щоб мати індекс цитування і не більше того. Ось всі йдуть в одну сторону, а хтось в іншу, і всі на це дивляться... людина робить заяву, яку цитуватимуть і яка викликатиме певну дискусію. До реальності вона не має ніякого відношення. Ця заява вже ні на що не впливає. Люди дограють ті ігри, в які грали десятиліттями.

Віктор Орбан оскандалився новою заявою / REUTERS

На сьогоднішній день очевидно, що ніяка буферна зона неможлива. Якщо Росія не програє, то Росія атакує тим чи іншим способом різні країни в Європі. Це безсумнівне майбутнє. І у тієї ж Угорщини немає якогось суверенного права залишитися поза цими непередбачуваними наслідками, як і у будь-якої іншої європейської країни.

Якщо Росія не програє, то політичний простір буде абсолютно переформатовано. Домінуватимуть інші країни та інші альянси. І Росія збере під своєю егідою максимальну кількість відморожених країн і режимів, терористичних організацій. Вони будуть практично постійно ініціювати ті чи інші конфлікти, які в один "прекрасний" момент зіллються в масштабну війну, так звану Третю світову.

Якщо Росія програє, поступово сформується транскордонний простір, який чітко визначить наслідки для Російської Федерації. У самій Росії відбудеться безумовне оновлення вертикалі управління, оновлення політичних еліт. Якийсь час вони будуть мати слабку демократичну конструкцію, і за цей час можна буде переглянути принципи відносини між Європою і Росією, між Росією та іншими країнами.

Європа отримає вікно можливості чітко зафіксувати кордони, переформатувати власне військове виробництво, враховуючи досвід цієї війни, переформатувати свої армії, зробивши центральною українську армію, яка пройшла війну.

Тоді ми будемо мати зовсім інший каркас. А буферна зона - неможлива теорія.

У РОСІЇ НЕМАЄ ПОЛІТИКИ І КОНКУРЕНЦІЇ

З приводу так званих виборів в Російській Федерації. Кандидат Надєждін, який подав до суду вже три позови проти того, що його не зареєстрували. Яке ваше ставлення до цієї персони? Адже насправді це кремлівський кандидат, його наративи і заяви нічим не відрізняються від путінських. Хоча його називають надією і шансом зламати путінський режим. Чи міг би Київ розмовляти з подібним кандидатом? І на що взагалі варто звернути увагу в даній ситуації?

Поки в Російській Федерації немає ніяких політиків, які готові вивести війська і відповідно вести переговори. Там немає політики і конкуренції. Ви витрачаєте даремно час, коли обговорюєте з ким-небудь Надеждіна. Це не кандидат навіть юридично. І він не є уособленням реальної вільної опозиції. Це звичайний технологічний суб'єкт з максимально мейнстрімовими для сучасної ідеології РФ поглядами.

Що стосується російської ліберальної громадськості, у них є одна проблема. Це комплекс неповноцінності і комплекс провини. Вони не змогли побудувати більш чітку політичну культуру. І вони не хочуть бути винними перед нами за напад якогось там Путіна. Раніше вони висловлювали слова підтримки нам, а зараз знайшли Надєждіна, який ні на що не впливає. Це ніхто, відсутня ланка, він нікуди не потрапить і не матиме ніякої цінності. Але через нього російська опозиційна група отримала можливість реалізувати свій комплекс провини з посилом: "Ось дивіться, ми ж боремося". Саме для мене парадоксальне в цьому всьому, що на тлі кривавої, масштабної війни вони думають, що можуть в білих рукавичках, не проливаючи свою кров, отримати можливість трансформувати політичну систему всередині Росії. Я, чесно кажучи, дивуюся інфантилізму цих людей. На тлі війни ви можете змінити свою владу тільки через криваву революцію, через зіткнення на вулицях. Вони не хочуть цього, вони вважають, що досить буде вийти і поставити підпис за Надєждіна і все.

На це не треба витрачати час. Вони не впливають на внутрішньополітичні процеси в Росії і не впливатимуть до моменту обвалу путінської вертикалі. А путінська вертикаль може обвалитися тільки після тактичних поразок по лінії фронту. І тут дуже важливо, щоб Україна своєчасно приймала правильні управлінські та військово-управлінські рішення, в тому числі, йшла на переформатування тієї чи іншої управлінської ланки, тому що це дозволяє виходити зі стагнації.

Подоляк вважає російських опозиціонерів боягузливими / фото REUTERS

Я сумніваюся, що всі ці люди, які сьогодні з вами в ефірі щось обговорюють, роблять вигляд, що вони складають якусь частину російського впливового опозиційного руху, що вони будуть мати відношення до революційних процесів в Росії, тому що не можна бути такими боягузливими, не можна перекладати на когось іншого своє почуття провини або свої комплекси неповноцінності.

Не можу не торкнутися теми терміналів Starlink, які були у росіян. SpaceX і Ілон Маск вже відреагували, нібито вони нічого Росії не продавали, в тому числі через посередників. Вважається, що Starlink активували і продали ОАЕ. Як ви вважаєте, чи варто вірити Ілону та SpaceX? І якщо Емірати дійсно продавали Starlink, як з цим боротися, враховуючи, що саме ОАЕ відіграють велику роль в обмінах, в поверненні додому наших військових.

У таких ситуаціях треба дочекатися повноцінного розслідування, і потім вже виходити на якусь виразну, чітку офіційну позицію. На сьогоднішній день реально доведених фактів масштабного використання Starlink немає. І потрібно дуже акуратно підходити до того, що дійсно мало велику користь для нас і має. Я маю на увазі компанію SpaceX і Ілона Маска, який дозволив нам пройти через складні етапи формування системи управління по лінії фронту за рахунок використання його інструменту. Тому давайте дочекаємося повноцінного об'ємного дослідження.

Але на рахунок протидії в цілому світ же гнучкий. На жаль, санкції не настільки ефективно працюють за деякими напрямками, потрібно весь час підкручувати ці санкції, весь час говорити з партнерами. Вони йдуть на посилення, в тому числі шукають варіанти, як заблокувати можливість РФ обходити санкції через треті країни і приватні компанії. Можливо, будуть якісь додаткові опції, які дозволять заблокувати ті чи інші вікна обходу для Росії.

Не забуваємо також, що Росія дуже довгий час вкладала у власні розробки, в той же ГЛОНАСС і ще у цілу низку технологій.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся