Борис Тізенгаузен: Німеччина, яка раніше сумнівалася, зараз надає Україні 200 танків Leopard і підганяє інших / фото instagram.com/tisenhaus

Політтехнолог Борис Тізенгаузен: Скабєєва і Соловйов починають вже свої програми, ніби когось ховають

10:00, 12.02.2023
12 хв. Інтерв'ю

В інтерв'ю УНІАН політтехнолог і експерт з управління репутацією Борис Тізенгаузен розповів про те, чому європейські та американські партнери почали наввипередки передавати Україні зброю, а також оцінив, чи може Путін знову піти в наступ 24 лютого.

Пан Зеленський у своєму європейському турне ще не дістався до Брюсселя, але ми вже маємо потужні результати. Ці візити могли бути більш успішні, ніж ми маємо на сьогоднішній день?

Якщо ми беремо ідеальну картину світу, то завжди може бути щось краще. В ідеальній картині світу Зеленський приїжджає до Британії, йому відразу дають літаки, Європа теж дає літаки, але ми розуміємо, що так воно не працює. Британський візит, спіч в парламенті, зустріч в Королівському палаці - дивлячись на це все мені здавалося, що ще більш привітний прийом складно уявити. Я віддаю данину тим, хто створював промову і взагалі саму програму візиту, де все оберталося навколо елементів передачі авіації. Тепер найголовніше - це наявність результатів. Але ми розуміємо, що якщо британські політики про щось заявляють, значить авіація буде передана через якийсь час. 

У зустрічі з Шольцем і Макроном все було більш камерно, я б так сказав. Не сталося якихось заяв, які могли б нас здивувати. Але я звернув увагу на таку просту річ, що коли йдеться про передачу серйозного озброєння, всі займають вичікувальну позицію. Так було і з танками. Німеччина, яка раніше сумнівалася, зараз надає Україні 200 танків Leopard і підганяє інших. 

Британія ставить себе головним "батьком" перемоги в Україні

Як ви думаєте, чи запустить поведінка Британії "парад" передачі авіаозброєння? Чи стане "Рамштайн" авіаційним, як про це думають багато експертів?

А він і буде авіаційним, я в цьому навіть не сумніваюся. Речник Ріші Сунака сказав, що Міноборони Великої Британії доручено дослідити можливість того, які саме види авіації можуть бути передані Україні.

Британія, першою передаючи танки нам, ставить себе головним "батьком" перемоги в Україні. Інші європейські партнери, які сіли в один човен, не хочуть відставати, і не хочуть, щоб всі лаври дісталися Британії.

Це дуже тонка політична гра. Тут і США включаються: "Як це так? Ми тут мільярди передаємо, а Британія вирішила стати головним "батьком" перемоги? Ні". Ця конкуренція між тими, хто нам передає озброєння, - це теж важлива річ. Цей процес запустили британці. Сьогодні я прочитав, що переглядається номенклатура поставок зброї в Україну. Вона буде вже не оборонною, а є формулювання "з урахуванням контрнаступу українських Збройних сил". 

Я бачу, що повністю зникла тема переговорів. Всі зрозуміли, що з Путіним розмовляти марно. Путін однією рукою просить переговори на російських умовах, а іншою рукою продовжує мобілізацію і намагається поставити економіку на військові рейки. Але за океаном ж не ідіоти сидять. Вони бачать, що він готується до наступу, не припиняє мобілізацію, переговори потрібні тільки щоб забалакати. Це все вже старі прийоми. І в спробі застосувати ці старі прийоми він отримав абсолютно зворотний ефект. Всі сказали: "Боже, та він кончєний. З ним немає ніякого сенсу розмовляти. Будемо знищувати його і його армію. Давайте танки, давайте авіацію, давайте реактивні бомби на 150 км, давайте розмовляти про ракети дальністю 300 км".

Після війни Україну візьмуть в ЄС, але є нюанс

Що стоїть за виступом Зеленського в Брюсселі на саміті ЄС? Які сигнали надсилаються всьому світу?

Зараз всім зрозуміло, що Україна буде в ЄС. Швидше за все, це станеться відразу після війни. Попри те, що йде війна, ніхто не відміняв реформи і боротьбу з корупцією, які є обов'язковими Умовами. З цим я і пов'язую масові корупційні скандали, зняття з посад, вручення підозр і так далі. Ніхто не заважає садити корупціонерів у воєнний час. 

9 лютого Зеленський прилетів до Брюсселя / фото Twitter / vonderleyen

Ще один момент - це те, що якщо ми будемо думати про прийняття нас в ЄС авансом без всяких реформ, але ми можемо сильно помилитися і промахнутися. Скільки триватиме інтерес до України, яка повертатиметься у свої найгірші часи, якщо ми нічого не робитимемо? Важко сказати. У нас багато роботи тут, і ми обов'язково повинні її зробити, інакше втратимо цей шанс. 

Терпіння будь-якого українця, хлопців на передовій і Зеленського до війни було "гумовим". Зараз воно вимірюється мікронами. Цього терпіння немає. Абсолютно нульова толерантність до корупціонерів. Якщо після війни спійманого корупціонера вчасно не зняти і не вручити підозру, не провести суд і не озвучити вирок, то його просто будуть виносити на вилах. Це буде. 

Кадровий резерв для Криму

У світлі цього цікаво прозвучала заява Ірини Верещук про те, що Кабмін вже готує кадровий резерв для Криму. Точно так було за місяць до звільнення Херсона. Наскільки це потужне рішення і як воно пов'язане з тим, що нам обіцяли в ЄС?

Кадровий резерв для Криму - це дуже хороший хід не тільки з метою психологічного тиску на російське суспільство або на окремих російських персонажів, які приймають рішення.

Уявіть, на вас невблаганно рухається якийсь каток. Спочатку вони думали, що в Криму вони будуть сидіти безпечно і утримувати військові бази. Потім по Криму почали летіти снаряди, дрони, почали вибухати на аеродромах літаки. Потім щось раптом сталося з Кримським мостом. Потім все частіше стали говорити про те, що Крим Україна візьме влітку. Тут починають готувати кадровий резерв. І навіть якщо росіяни думають, що ми і близько не підійдемо, їм все одно стає страшно. Особливо колаборантам, які сидять в Криму. Вже було кілька хвиль, коли ФСБ-шники і пропагандисти звідти збігали. А зараз їм кажуть: "Ось, є кадровий резерв. Прокурори, судді. Всі готові заходити в Крим і працювати". Вже страшно. На російських пропагандистських каналах вже ніхто не хіхікає. 

Якщо подолати блювотний рефлекс і включити Скабееву або Соловйова, там абсолютно інші настрої. Вони починають програму, ніби когось ховають: стоять, дивляться вниз, а на тлі показують низки з танками, які їдуть в Україну. І це прекрасно, хочу я вам сказати. 

Зеленського приймають в Британії і у Франції, а "бункерний дід" вирішив зібрати Радбез. Цікаво, яка причина? Як там реагують на це все?

Я звернув увагу, що такі показові заходи вони збирають, щоб показати що все в порядку. Згадайте як Путін відкривав індичу ферму. Ці всі ритуальні дії показують, що нібито турбуватися нема про що. Але правда вже вилазить звідусіль. Я це пов'язую з тим, що російських пропагандистів вже почали усувати свої ж. Вони вже починають говорити: "Щось йде не туди. А хто ж нас всіх веде не туди?" Звичайно, їх будуть усувати. До речі, Стремоусов теж тільки почав поговорювати, що не все так однозначно. А потім раз і немає Стремоусова! Я думаю, цей страх вже багатьох пронизує. 

До цього ще й Гаага додалася. Путін став фігурантом справи по збиття Boeing через опубліковану розмову з Плотницьким. Як ви вважаєте, що це за рішення? Я не вважаю, що ця розмова для Гаазького трибуналу була секретом останні роки. Чому зараз вона знайшлася?

Йде системне розвінчання Путіна як великого лідера. Йде його системне знищення і підведення до того, що Путін - реальний злочинець. На нього чекає доля інших диктаторів, які не думали, що до них може хтось колись дістатися. Слободан Мілошевич, Чаушеску і Саддам Хусейн не думали, що з ними може трапитися якась біда. 

Так, ця розмова у європейських спецслужб вже давно перебувала. Напевно, було прийнято рішення опублікувати його після того, як був створений трибунал по Путіну і по Лукашенку. Путіна мажуть пензлем з кров'ю вздовж і впоперек. Це ж сигнал і тим, хто все ще продовжує торгувати з Російською Федерацією. Наприклад, Індії та Китаю. Путіна закопують поступово, тому що якщо це буде швидко, він може смикнутися, зробивши якісь непередбачувані і неприємні речі. Я зараз про ядерну зброю. 

Чи готовий Китай на зло Америці продавати зброю Росії

Зараз нас дуже лякає погіршення відносин між США і Китаєм. Як ви думаєте, Україна може стати жертвою цього загострення? Наприклад, Китай вирішить передавати якесь озброєння Російської Федерації. 

Ні, я не думаю. Є певні сигнали про те, що Китай не готовий на зло Америці продавати зброю Росії. Те, що створив Путін, негативно впливає і на економіку Китаю. Європейські або американські ринки для Китаю набагато привабливіші, попри їхні "теплі" відносини. А російський ринок зараз грає в одні ворота і він нікуди не дінеться. Росіяни змушені за наднизькими цінами продавати Китаю свої енергоресурси, тому що на 46% впали нафтогазові доходи за підсумками минулого року. Весь світ взяв курс на жорстку відмову від російських енергоносіїв. РФ в даному випадку з простягнутою рукою стоїть у бік Китаю, тому ні, Україна не стане жертвою. Китай розуміє, що він, почавши постачати зброю Росії, затягне цю війну, зробить її більш кровопролитною, отримає санкції. А навіщо це? Тому що вони Росію люблять? У Китая немає союзників. При необхідності він пожертвує Росією. 

Що творить "молодший брат" Китаю Казахстан? Місцеві кажуть, що у них там ремонтуються ешелони російських танків. Ще цікавить рішення про те, що росіяни не зможуть довго перебувати в Казахстані за російським паспортом. Якщо все це скласти разом, виходить, Токаєв допомагає РФ? 

Я б дуже уважно дивився на джерела цієї інформації. Зараз дуже багато інформаційно-психологічних операцій проводиться, щоб посварити нас з колишніми союзними республіками. Токаєв на Петербурзькому економічному форумі досить чітко сказав: "Ми не визнаємо анексію територій". Казахи нас дуже багато підтримують. Я це бачу і по своїх соціальних мережах. 

У РФ знову дістали свою байку про те, що "потрібно за всяку ціну припинити вогонь, зупинити цю війну". Стаття Явлінського, поява Вотерса з "Pink Floyd" в ООН. У чому сенс ІПСО, коли Київ вже реально готується підійти до Криму, а Москва може тільки мріяти про захоплення вулиці в Бахмуті?

Вони побоюються успішного контрнаступу українських Збройних сил. Раніше Путін думав, що у нього буде виходити образ миротворця. Пам'ятайте, коли через Лаврова і Пєскова Путін говорив: "Ми хочемо розмовляти, тут Україна не хоче!" Він тоді намагався пограти в якогось миротворця, але не сталося цього. 

Воно може ось так працювати: виходить який-небудь Ілон Маск зі словами "треба виправити помилку Хрущова по Криму". І ти розумієш, що поруч з ним є якийсь персонаж, як і поруч з іншими американськими і європейськими селебрітіс, який йому влив це в голову. І він став інфікований дуже грамотною проросійською думкою. Кожна така хвиля відбувається через побоювання чергового розгрому російської армії. 

Паралельно з їхньою пропагандою через американських і європейських зірок йде ще один процес - закриття російських сайтів в Європі. Нещодавно в Німеччині закрили Russia Today, до цього - у Франції. Тобто РФ втрачає важелі впливу в Європі. 

Резюмуючи все, про що ми говорили, ви ризикнули б зробити прогноз на найближчі кілька місяців? Зараз всі говорять про вирішальну весну. Якою ви цю весну бачите?

Прогноз не ризикну зробити, але зазначу одну дуже важливу новину: США змінюють номенклатуру поставок озброєння з розрахунку на те, що тепер поставки будуть з урахуванням масштабного контрнаступу українських Збройних сил. "Рамштайн" 14 лютого буде авіаційним, результати візиту Зеленського до Великобританії - це все складається в певний пазл. Швидше за все Росія наступати буде, у Путіна немає іншого виходу. Він до річниці, не варто забувати про сакралізацію певних дат в РФ, повинен же хоч якийсь підсумок підвести. Так, наступати вони будуть, але американські і британські партнери нас запевнили в тому, що зброя для оборони і контрнаступу в України буде. І глава Пентагону Ллойд Остін сказав те ж саме.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся