Польський БПЛА FlyEye: дрон спеціально для САУ Krab та камікадзе Warmate

Збройні Сили України активно використовують FlyEye, який має доволі високі характеристики та можливості.

Збройні Сили України активно використовують не тільки вітчизняні дрони, такі, як "Фурія", "Лелека-100" чи PD-2, але і західні БПЛА. Одним з них є польський FlyEye від WB Group, який вже з 2015 року активно використовується в Україні, а у 2017 році прийнятий на озброєння ЗСУ.

Також саме ці дрони був закуплені платформою UNITED24, яка назбирала понад шести мільярдів гривень на дрони. Зокрема повідомлялось про отримання одразу 20 дронів FlyEye у найсучаснішій версії 3.0.

Можливості FlyEye

Перше, що треба знати про FlyEye - це те, що це єдиний польський дрон, який не просто відповідає вимогам НАТО, а рекомендований для прийняття на озброєння. Тобто FlyEye дійсно має, як високу надійність та стійкість до завад, так доведену ефективність використання.

FlyEye, по суті, класичний розвідувальний дрон, в якому головну роль відіграє засіб спостереження за противником. Для цього використовується гіростабілізована платформа з двома камерами - звичайною оптичною та тепловізійною. Це вкрай важливо через те, що оператор може перемикатися між ними вже під час польоту. А це вже дозволяє значно легше знаходити замасковані об’єкти.

Польський дрон доволі мобільний у використанні. Для його запуску немає потреби у використанні додаткових засобів. Пуск здійснюється "з руки", а не з катапульти, а сам дрон та пульт керування розміщується у двох рюкзаках.

Також доволі непогані льотні можливості - час у польоті 2,5 години, що відповідає можливостям українських дронів "Фурія" та "Лелека-100", а максимальна висота польоту - 3,5 км. На такій висоті помітити дрон з розмахом крила 3,6 метра, який до того ж має електричний двигун, вкрай важко. Щодо дальності зв’язку то вона становить 50 км, але може бути збільшена шляхом використання іншого FlyEye у ролі ретранслятора. Також реалізована передача керуванням від одного пульта до іншого вже під час польоту.

Особливості FlyEye

Перша цікава особливість FlyEye у тому, що для навігації він використовує не тільки стандартну супутникову навігацію, а може самостійно продовжувати політ за наземними орієнтирами. Тобто місію можливо продовжувати навіть в умовах, коли ворог активно "глушить" GPS.

Наступна вкрай важлива риса FlyEye у тому, що він вже інтегрований з автоматизованою системою управління артилерією Topaz, яка встановлена на самохідні артилерійські установки Krab. Ці САУ у значній кількості не тільки вже отримані Україною, але і замовлені Збройними Силами.

Система Topaz дозволяє легко створити так званий ударно-розвідувальний контур, коли інформація з дрона щодо цілей автоматично передається до батареї САУ, розподіляється між гарматами та вираховуються рішення для стрільби. Це дозволяє мінімізувати час від виявлення цілі до її знищення, що має важливе значення в умовах контрбатарейної боротьби. 

Більше того, FlyEye входить у комплекс баражуючих боєприпасів Warmate, які також активно застосовуються Збройними Силами України. І саме FlyEye відповідає за виявлення цілей та цілевказання операторам дронів-камікадзе.

Характеристики FlyEye

  • Розмах крила: 3,6 м
  • Злітна вага: 12 кг
  • Максимальна швидкість: до 120 км/год
  • Висота польоту: 3500 м
  • Час польоту: 2,5 + години
  • Радіус дії: 50 км