Війна триває, але постає питання, як буде розвиватись ситуація далі?

Якщо росіяни планують за будь-яку ціну провести парад до 9-го травня, то така мета зробить їм дуже злу послугу. 

Адже у такому разі, якщо вони йдуть за планом бойових дій, то вони почнуть наступи за декількома напрямками. Проте часу для відновлення боєздатності у них замало. Так, підрозділи, які були перекинуті з Києва та Чернігова під Бєлгород наразі посилились підрозділами інших округів Російської Федерації. Але все одно вони не мають достатнього потенціалу перемогти українські сили.

Відео дня

Насамперед у них не вистачає морального потенціалу. Проте підготовка до наступу все одно ведеться.

Думаю, що цей та наступний тижні стануть важливими з точки зору початку нового етапу військового протистояння з РФ. 

Впродовж цього часу ми матимемо певне завершення етапу, який визначить підсумки  російської стратегії, пов'язаної зі спробою пробитися у напрямку Ізюм-Чернігів та зайти в тил нашої групи, що утримує угруповання "Л/ДНР". А також зі спробами росіян врізатись в нашу територію з півдня.

Раніше українські збройні сили вже показали, що наші підходи щодо блокування та підготовки контрдій є достатньо ефективними. Тому я розраховую на достатньо оптимістичні показники щодо завершення протидії наступальній операції, яку готує Росія.

Проте це не буде завершенням війни! Надалі перед нами постають такі ж серйозні виклики, пов'язані з витісненням РФ з півдня. Не можна залишати росіянам ані Херсонщину, ані атомні станції, ані контроль над морським узбережжям. І це вже буде третім етапом бойових дій.

Варто зазначити (і до цього готуватися), що він буде достатньо виснажливим. Витіснення військ ворога з окупованих ним територій потребуватиме і сил, і засобів, тих же наступальних озброєнь. Крім того, дуже важливо, щоб населення виїхало з районів ведення бойових дій до інших регіонів.

А далі… Строків остаточного завершення війни наразі ніхто не назве. Адже ситуація може складатись так, що військове керівництво Росії відчує глухий кут у своїх стратегіях, а як діятиме після цього – невідомо.

Проте ми маємо розуміти, що створена в середині Росії пропагандистська машина неспроможна прийняти поразку. В таких випадках РФ може навіть реалізувати стратегію "ескалації заради деескалації". Тобто росіяни можуть вдатися до кардинальних засобів, які переформують дошку війни.

На жаль, теоретики вже допускають найгірші сценарії. Наприклад, що РФ може використати тактичні ядерні боєприпаси по окремих напрямках, аби створити абсолютно інші умови для початку переговорів про переділ сфер впливу.

Це означає, що бойові дії зміняться на абсолютно інший формат протистояння, яке ідеологічно вже зараз несе основу для третьої світової війни. 

І як би європейцям не хотілось стояти осторонь та вважати, що ця війна буде реалізована виключно коштом нашого потенціалу та життів українців, відсидітися не вийде. Такий сценарій стане вже практичною реалізацією нового порядку життя Європи та світу. Адже ця війна не просто за Україну. Ця війна несе ідеологію Путіна, яка не може залишитися не знищеною.

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express