Резніков розповів, яким буде майбутнє української армії

Стало відомо, які види озброєння та техніки очікує Україна.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про майбутнє армії України. Як передає кореспондент УНІАН, відповідну заяву він зробив у медіа-центрі Україна-Одеса під час спільного брифінгу з міністром оборони Болгарії Тодором Тагарєвим.  

"Ми сьогодні почали працювати над майбутньою армією України. І ми це почали обговорювати з партнерами, зокрема з Ллойдом Остіном, як з очільником Пентагону. І ми про це будемо говорити на наступному засіданні "Рамштайна". Ми завершили наш оборонний огляд, він затверджений та він наразі обговорюється з партнерами, з експертами - якою буде наша армія у майбутньому", - сказав український міністр. 

Він уточнив, що партнери України з Європи, НАТО також повинні розуміти у своєму довгостроковому плануванні, що їм треба закладати у планах - у бюджетах, в розвитку ВПК та Сил оборони. 

Резніков зазначив, що Україна має певні речі на рівні вищому, чим будь яка армія.  

"У нас є достатньо зброї зразка НАТО, яка дозволяє досягнути високого рівня сумісності", - уточнив міністр.

Він навів приклад: Україна має артилерійську зброю радянського зразку - калібру 122 мм та 152 мм, і одночасно – отриману від НАТО – 105 мм та 155 мм. За його словами, заводи країн-партнерів переважно виготовляють снаряди двох останніх калібрів, а, наприклад, дружня нам країна Болгарія – калібри двох "радянських" зразків. У зв’язку з цим потрібно вирішити – яка артилерія повинна залишитися у Силах оборони України. 

"Можливо, від чогось треба відмовитися, бо немає сенсу. Ресурс гармат завершиться і можна від них відмовитися. Можливо, 155-й калібр стане базовим калібром в артилерії у майбутньому. Такий підхід буде стосуватися всього – флоту, авіації, сухопутних військ тощо", - сказав Резніков. 

Він також розповів, яку зброю очікує Україна. Зокрема, пріоритетом залишається протиповітряна оборона, бо Україні потрібно збільшувати мережу захисту свого неба. Як підкреслив міністр оборони, необхідно захищати великі агломерації – Одеса, Харків, Дніпро, Львів тощо, та кожний напрямок має свої складнощі. Потрібно – від потужних систем Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP/T,  до систем захисту критичної інфраструктури, таких як Gepard тощо.

"Друга річ, яка нам потрібна – снаряди, снаряди та ще раз – снаряди. Третє – всі види броньованої техніки. В тому числі дуже важливо – броньовані медичні машини, тобто, засоби евакуації з полю боя наших поранених хлопців та дівчат", - наголосив Резніков.

Також він зазначив, що йдеться про навчання українських військовослужбовців по різних напрямках. Та майбутнє - різні дрони: наземні, повітряні, підводні. При цьому міністр оборони підкреслив, що Росія теж рухається в цьому. Тому в інтересах всього цивілізованого світу знайти краще рішення, як боротися з дронами (радіоелектронна боротьба) та одночасно розробляти дрони для розвідки, розмінування, ударні дрони. 

"Тобто, все це такий великий комплекс задач. Це і для партнерів виклик. Тому що вони розуміють, що це буде впливати і на їх оновлення", - впевнений український міністр.

Літаки для України - подробиці

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що є ще кілька країн, які готові доєднатися до "літакової коаліції", в рамках якої Україні будуть передані винищувачі Ф-16. За словами міністра, ці країни повинні отримані певні політичні дозволи своїх парламентів.

Вас також можуть зацікавити новини: