РФ замінює знищений А-50 дронами: в ЗСУ пояснили, чому така тактика ворога невдала

За словами речниці ОК "Південь" Наталії Гуменюк, РФ використовує до 130 дронів на добу, аби розвідати українські позиції.

Після знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50, російські війська намагаються замінити їх дронами, повідомила начальниця Об’єднаного координаційного (ОК) прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

"Вони активізували свою безпілотну розвідку і протягом кількох діб поспіль ми спостерігали у нашій зоні відповідальності підвищення таких безпілотних літальних апаратів – понад 100-130 одиниць за добу проліт у нашій зоні відповідальності як по лінії зіткнення, так і глибше. Отже, ворог намагається компенсувати кількістю, як не якістю", – сказала Гуменюк.

Ускладнює задачу ворогу і збільшення знищених бортів тактичної авіації, пояснила Гуменюк. Через це війська РФ вимушені зменшити кількість ударів КАБами по українських позиціях. 

"Літаки тактичної авіації, які раніше в нашій зоні відповідальності виконували завдання зі спрямуванням керованих авіабомб, сьогодні не ризикують власними корпусами й тримають їх якомога далі – в акваторії Чорного та Азовського моря. І звідти також працюють для збору інформації. Але цей процес ускладнений, оскільки обладнання всіх цих засобів не відповідає потужностям того самого А-50. А самого А-50 ми не спостерігаємо вже понад тиждень", – сказала речниця ОК "Південь". 

За словами Гуменюк, РФ намагається вполювати українські системи ППО на фронті, але ці спроби не мають успіху. 

"Ті заходи, які ворог вживає – схожі більше на відчайдушні. Вони дійсно намагалися з-за допомоги протирадіолокаційних ракет розслідувати готовність наших систем ППО. Але ми знаємо про цю тактику ворога і готові до реагування на неї. Різними способами. Наприклад, збиття ракет типу Х-31П – дуже складна історія. Але є інші способи протидіяти їм, але так і сталося минулого разу – ракета втратила свою спроможність над акваторією Чорного моря. Успіху ворог не досяг", – підсумувала Гуменюк.

Знищення російської авіації: що треба знати

Від початку лютого армія РФ втратила вже 15 військових літаків. Серед них як літаки тактичної авіації, які використовують для ударів керованими авіабомбами по українських позиціях на фронті, так і один літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50.

На думку полковника Збройних сил України Петра Черника, якщо така тенденція продовжиться, це дозволить Україні почати планувати власні наступальні дії.

Вас також можуть зацікавити новини: