Чи можуть NASAMS та IRIS-T збивати російські "Кинджали": Жданов назвав умову

Експерт обнадіяв заявою про потужність української системи ППО.

Теоретично українська система протиповітряної оборони (ППО) може збивати російські гіперзвукові ракети "Кинджали".

Таку заяву зробив військовий експерт Олег Жданов, зазначивши, що зенітні ракетні комплекси NASAMS та IRIS-T можуть знищувати "Кинджали":

"Якщо вони будуть пролітати у зоні дії цих систем та оповіщення про пуск ракети "Кинджал" буде зроблено у момент пуску. Якщо комплекс встигає, він її може збити".

Відповідаючи на питання, чому у всіх областях України оголошують повітряну тривогу, коли в Білорусі злітають російські винищувачі МіГ-31, які можуть нести гіперзвукові ракети "Кинджал", Жданов зазначив, що це робиться заради безпеки людей:

"Ми не можемо не оголосити повітряну тривогу, тому що дальність пуску ракети "Кинджал" становить 2 тисячі кілометрів. Тобто вони покривають всю територію України".

Експерт погодився з твердженням, що під час цих злетів росіяни намагаються "змальовувати" українську систему ППО.

"Це проблема, але невелика. На сьогоднішній день в Україні не залишилося стаціонарної ППО. Українська ППО мобільна... Вони кожен раз піднімають (авіацію) і кожен раз намагаються "змалювати", швидше за все, намагаються визначити ймовірні райони, де наша ППО займає позиції. Але марно".

Російські ракети "Кинджал" - що про них відомо

Х-47М "Кинджал" - це гіперзвукова аеробалістична ракета. 

За даними з відкритих джерел, после скидання з літака ракета нібито розвиває швидкість, яка перевищує швидкість звуку в 10 разів.

Також повідомляється, що "Кинджали" можуть маневрувати на всій траєкторії польоту і влучати не тільки у стаціонарні об'єкти, а й у надводні кораблі.