Росія піднімає в повітря Міг-31, здатні нести ракету "Кинджал" / фото kremlin.ru

Російський винищувач-перехоплювач МіГ-31 у Білорусі, швидше за все, насправді літає не з бойовою ракетою "Кинджал", а з бутафорською.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, зазначивши, що, за даними розвідки, у РФ числиться всього 43 вироби "Кинджал" - ракет, які переобладнані для підвісу під "черево" МіГ-31.

"У зв'язку з тим ще, що політика білоруського самопроголошеного лідера Лукашенка - не брати участь у цій війні, останні три місяці ніякі удари з боку Білорусі по території України не наносилися. Тому тримати там бойові ракети, думаю, для росіян сенсу на сьогоднішній день немає. Хоча ймовірність того, що це бойова ракета, теж існує. Але, думаю, що бутафорська".

При цьому експерт вказав на те, що росіяни так і не допрацювали МіГ-31, щоб він ніс три ракети "Кинджал":

"Передбачалося, що він буде нести три ракети: дві - на крилах і одну - під фюзеляжем. У результаті зробили тільки одну - під фюзеляжем. Це, знову ж таки, говорить про якість військових розробок в РФ. Хоча я впевнений, що за документами оплачено на три ракети, а у житті - одна".

Винищувач-перехоплювач МіГ-31-загальні зарактеристики

МіГ-31 - радянський двомісний надзвуковий висотний всепогодний винищувач-перехоплювач четвертого покоління дальнього радіусу дії.

Літак призначений для перехоплення і знищення повітряних цілей на гранично малих, середніх і великих висотах, вдень і вночі, в простих і складних метеоумовах, при застосуванні противником активних і пасивних радіолокаційних перешкод, а також помилкових теплових цілей.

Група з чотирьох літаків МіГ-31 здатна контролювати повітряний простір протяжністю по фронту до 1100 км.

Російські ракети "Кинджал" - що відомо

Х-47М "Кинджал" - гиперзвуковая аэробаллистическая ракета. Після скидання її швидкість нібито перевищує швидкість звуку в 10 разів.

Здатна маневрувати на всій траєкторії польоту, а також вражати як стаціонарні об'єкти, так і надводні кораблі.