Геннадій Гудков: "У Пітіна вичерпуються запаси" / фото facebook.com/GenGudkov

Російський опозиціонер Геннадій Гудков: Путін почав розуміти, що настає ж*па, але поки він у Кремлі, війна триватиме

13:25, 02.11.2022
14 хв. Інтерв'ю

Російський опозиціонер Геннадій Гудков розповів в інтерв'ю УНІАН про те, чого варто очікувати від Путіна, наслідки маячної російської пропаганди, а також спрогнозував, чи закінчиться війна в Україні після смерті диктатора.

Нагальна тема – "негативне спливання" в окупованому Севастополі. Кажуть, що міг постраждати флагман "Адмірал Макаров", з якого запускалися ракети класу "Калібр", у тому числі по Вінниці, тральщик "Іван Голубець" і те, що було поруч. Після цього росіяни перервали "зернову угоду". Кажуть, що перекрили протоку, і кораблі звідти повезли у бік Новосибірська. З урахуванням наземних операцій в районі Сватового та Кремінної, де ЗСУ вже взяли під вогневий контроль трасу – це черговий ляпас? І чого чекати, крім виходу РФ з "зернової угоди"?

Від Путіна нічого хорошого чекати не доводиться. Радує тільки одне, що запаси у нього вичерпуються. Запаси терпіння народу вичерпуються, потихеньку, правда, повільніше, ніж хотілося б. Вичерпуються запаси терпіння еліт, які там вже "киплять". І, звичайно, вичерпується запас генералів, яких треба знімати і карати. Все у Путіна закінчується.

По його валдайській промові видно, що дядечко знаходиться у важкому неадекваті, несе якусь пургу і, цілком ймовірно, дійсно не розуміє, що взагалі відбувається. Мабуть, читає якісь свої папочки, у мене таке враження, що у нього продовжує погіршуватися стан ментального здоров'я. І це досить помітно. Не знаю, як він там "бойових комарів ловить", але "соображаловка " у нього працює все гірше і гірше. Це цілком очевидно.  

Від Путіна крім злоби, помсти, підлості, мерзенності чекати нічого не доводиться. І вихід із "зернової угоди" – це від безсилої злоби, від гіркої образи за те, що завдано удару по Чорноморському флоту, що його ніхто не боїться. Я думаю, що це абсолютно емоційна і дебільна реакція. Чому? Всім же зрозуміло, що альтернативою буде вивезення зерна під конвоєм військових кораблів Туреччини, швидше за все, і, припустимо, Великобританії. Я думаю, що з Путіним, напевно, треба розмовляти виключно мовою сили. Схоже, що більше він нічого не розуміє, ніяких інших мов. У нього те, що прилетіли ракети по військовій інфраструктурі – це терористичний акт, а те, що ракети щодня вбивають мирних людей, – це нормально. Тобто у нього явно щось з "дахом", явно якась озлобленість і бажання всім помститися, напаскудити. Тому я, користуючись вашим ефіром, закликаю країни НАТО надати військовий конвой, і нехай спробує сунутися. Іншого варіанту немає.

А ви думаєте, вони наважаться?

Там вже від Чорноморського флоту нічого не залишилося. У Туреччині флот у 200 разів могутніше і більше, сильніше. Якщо туди додати ще Британські есмінці або фрегати, які будуть допомагати, ніхто там нікуди не сунеться.

Ось ця маячня, коли будь-який провал називається "жестом доброї волі", заяви, що британці допомагали управляти дронами, які атакували Чорноморський флот – як довго він буде вміщатися у голови людей, внутрішнім споживачам?

Зрозумійте правильно, що вони зараз розраховують на саму обидлену частину населення Росії. Обидлену не з точки зору, що вони там дебіли від природи, від народження, а то, що вони такими стали в процесі своєї життєдіяльності. Неважливо, скільки вони освіти отримали, вісім класів або три вищих. Буденна частина населення, яка страждає якимись синдромами, комплексами неповноцінності, синдромом великодержавного шовінізму і так далі – це все хворі люди, які нездатні критично сприймати дійсність. Розповіли про "бойових комарів" – ось"бойові комарі". Завтра скажуть, що "бойові інфузорії" запущені в Чорне море, і в це повірять. Сказали, що "негативне спливання", в це всі вірять. Вони повірять у все, що завгодно, тому що у них одна тільки думка: "Всі – ніхто, а ми весь час були великими".

У РОСІЇ ВСІ, ХТО ДИВИТЬСЯ ТЕЛЕВІЗОР, ЦЕ ХВОРІ ЛЮДИ

Чому "причетною" до атаки на кораблі РФ у Севастополі виявилася Британія?

Америка запускає "бойових комарів", Британія запускає "бойових водолазів", хто там у нас підриває "північні потоки"? Данія? Кругом одні шпигуни, кошмари, галюцинації. Хочеться запитати: хлопці, що ви там почали курити? Раніше з вами такого не водилося, щоб ви докурилися і домовилися до "бойових комарів". Або ви перебрали з дозою, або якесь системне захворювання від частого застосування "підбадьорливих" речовин.

"Всі, хто дивиться російське державне телебачення, хворі люди", - Гудков / фото ua.depositphotos.com

Може, вже просто нема про що брехати? Вони ж не можуть зізнатися, що програють Україні. Так, Україну підтримують зброєю західні партнери. Але Україні! За два-три дні розраховували взяти Київ, а вийшло ось так. Тепер нам розповідають, що вони воюють з НАТО, з Британією.

Це вони давно розповідають. Це у них на потоці. Вони просто кожен раз придумують якісь всякі фейки, фальсифікації, чого тільки не показують.

В принципі, всі, хто дивиться телевізор, це хворі люди. Давайте ми по-чесному скажемо, що всі, хто дивиться російське державне телебачення, якщо тільки не по роботі під загрозою розстрілу, це хворі люди. Здорових там немає.

Якби у нас був з вами телемер, ми з вами точно визначили рівень або рейтинг ідіотизму, скільки у нас відсотків дебілів. Ось всі ті, хто дивляться ці ток-шоу, передачі. Нормальні люди вже їх давно не дивляться. Шкода, що ми їх не можемо поки порахувати. Це була б абсолютно об'єктивна, реальна, чесна Соціологія. Хто ж все-таки божевільний, що підтримує Путіна і його брехня, його війну.

З приводу генерала Лапіна, командувача військами "Центр", якого критикував Кадиров за невдалі операції, який виріс разом з Герасимовим в одному дворі, який займався Харківським напрямком. Була інформація, що нібито його звільнили, потім писали, що нібито він взяв відпустку на три тижні. Загалом, відсторонили Лапіна. Про що це говорить?

Це говорить про дві речі. Перше: Кадиров і Пригожин – це просто два ланцюгових пса особисто Путіна, тому що Путін ніколи не звільняє своїх сановників після чужої критики. Якщо тільки своя критика - тоді так, а ось коли чужа, він ніколи не звільняє, тому що він боїться здатися слабаком. У нього з пітерського дитинства психологія шпани. Вона у нього увійшла настільки глибоко, що стало його кредом і державною російською політикою. Звільнення Лапіна – це саме бажання Путіна, озвучене Кадировим і Пригожиним, які ніякої самостійної ролі в цій ситуації не грають. Ну, Кадиров ще щось там по Кавказу, по дрібницях, а ось Пригожин взагалі ніяк.

Друге: Путін починає розуміти, що настає жопа, а за цю жопу якось комусь треба відповідати. І він відповідати за неї зовсім не хоче.

Я недавно слухав став повним ідіотом Валєєва. Можу так говорити, тому що знав його багато років, ну, він дійсно скінчений ідіот. Ну, ось цей кінчений ідіот дуже чітко виконує завдання Кремля. І в одній зі своїх передач він кричить на те, що "всі генерали все недооцінили, все погано зробили, і жоден не написав рапорт, жоден не застрелився". Тобто пішла цькування і підготовка розправи над генералами. Мені їх не шкода, абсолютно. Якщо вони барани, що йдуть на заклання з твердо піднятою головою, і вважають, що так і повинно бути, то нехай йдуть, чорт з ними. Менше генералів – менше прудкості у армії.

Смерть Путіна – озвучене бажання мільярдів людей на планеті, зазначив опозиціонер / фото REUTERS

Глава української розвідки генерал Буданов у своєму інтерв'ю припустив, що Путін може не дожити до закінчення війни. Як би ви відреагували на це?

Озвучене бажання мільярдів людей на планеті. Але я весь час кажу: Хлопці, якщо ми про це вже мріємо, на це можна сподіватися, в це можна вірити чи не вірити. Але це варіант, який необов'язково відбудеться, на жаль. Так, ймовірність є, але це як в анекдоті про жіночу логіку: "- Яка ймовірність зустрічі зі сніговою людиною? - 50 на 50, може, зустрінеш, а може, ні". Тут приблизно те ж саме, може статися, а може ні.

ПОКИ ПУТІН У КРЕМЛІ, ВІЙНА ТРИВАТИМЕ

Повертаючись тоді до бункерного створення, до його промови на Валдаї. Пєсков її рекламував, як "історичну", яку візьмуть"під олівець". Я не знаю, слухали ви її чи ні.

Ні. А навіщо Слухати, якщо заздалегідь знаєш, що нічого нового не буде, крім набору фраз, брехні, пози і якогось невиразного бурмотіння, супроводжуваного пітерської дворової лексикою? Навіщо слухати? Ну, і він може все що завгодно сказати, але він вже нічого не може зробити.

А хто в Росії зараз може щось зробити?

Напевно, це ФСО. Заварити двері в бункері і залишити його там на невизначений час. Це був би найкращий варіант і найм'якший. Хтось із генералів може зробити, може, хтось із наших великих воєначальників, якщо вони вміють табакерки кидати правильно. Насправді ніхто зараз нічого не може зробити, – поки Путін у Кремлі, війна йтиме. Якщо його ізолюють, тоді є шанс.

Але є ж ще "партія війни", і існує така думка, що навіть якщо з Путіним щось трапиться, то війна може не закінчитися.

Я в це не вірю ні секунди. Вони тут же навперебій побіжать домовлятися зі словами, що це "ми розібралися з Путіним, нам потрібні гарантії безпеки, і все закінчується". "Путінізм з людським обличчям" неможливий, колегіальний Путін вже неможливий теж. Можлива капітуляція вгорі в обмін на усунення Путіна. Все інше з області ненаукової фантастики, як і прихід якихось там націоналістів, людей типу Гіркіна-Стрєлкова. Куди вони прийдуть? На кого вони спиратися будуть? На цю бидломасу, волає з дивана після третьої склянки самогонки "можемо повторити"? Що вони можуть повторити? Гумку від трусів купити нема на що. Путінізм скінчиться разом з Путіним. І інша частина путінізму буде обумовлювати умови здачі влади і відхід, Втеча, я не знаю.

Або буде ще гірше – силовим чином знизу цей режим повалений разом з усією цією камарильєю, яка зараз сидить і сподівається на диво. Як і оточення Гітлера, яке разом з Гітлером сподівалися в кінці 44 року на диво. Але вони сподівалися-сподівалися, а потім один за одним почали труїтися, вішатися, стрілятися. І ще просили їх тіла спалити щоб не глумилися над ними. Це все теж буде. В тій чи іншій мірі. Генерал в 44 році від імені Гіммлера почав вести переговори з союзниками, типу: ми Вам голову Гітлера, а ви нам – гарантії безпеки, якийсь перехідний період, щоб ми могли звалити. Ну, ось щось, може, і це буде.

Тобто я думаю, що взагалі все, що діється навколо Путіна, дуже схоже на Третій Рейх, 43-й рік. У період, коли вже було зрозуміло, що все йде зовсім не за планом, що все пішло шкереберть, що сил вже не вистачить. Ось приблизно так, ми знаходимося десь у часовій фазі 43-го року, якщо застосувати кальку Другої світової війни. Нинішня війна нітрохи не менш значуща в історичному плані. Тому що йде вирішальна битва першої половини 21 століття між диктатурами і демократіями. Демократія зобов'язана взяти верх, щоб не програти загальну битву, яка, безумовно, буде характеризувати весь 21 століття. Нікому не нав'язую свою точку зору, але думаю, що це буде, на жаль, так. Напевно, я абсолютно точно не до всіх подій доживу, але буде цікаво згадати ці слова.

Розібратися з Путіним і диктаторами навколо нього - перша частина Мерлезонського балету, заявив Гудков / фото REUTERS

Розібратися з Путіним, з Росією, з профспілкою диктаторів, які навколо Путіна – це перша частина Мерлезонського балету. Вона за значимістю нітрохи не менш важлива, ніж перемога у Другій світовій війні. А ось друга частина Мерлезонського балету буде відстрочена років на 20, напевно. Звичайно, є проблеми з іншими країнами. Є Іран, є режими Близького Сходу, є Китай, який, на жаль, звернув на дорогу все більшого авторитаризму. Тут проблем у світу ще буде багато. Я їх далеко не всі побачу, а ось ті, хто буде жити в 21 столітті, сьорбне по повній програмі.

НІ ШОЙГУ, НІ ПУТІНУ, НІ ЛАВРОВУ ВІРИТИ НЕ МОЖНА

Ви згадали, що цей режим буде повалений, в тому чи іншому вигляді. А чи є кому передати владу?

Я весь час кажу: якщо ми в Росії поганого диктатора замінимо на хорошого, тоді ми взагалі нічого не поміняємо, краще закрити все мідним тазом, і щоб ми там самі один одного укокошили. Тому що Росія повинна стати країною, де ніхто не питає, кому ж передати владу. Тому що питання "кому ж передати владу?" видає наше важке історичне минуле, коли влада належала дуже вузькому колу людей. Як було за царя, як було при президенті, як було при генсеку. І ми з цим жили і не бачили, не розуміли, як можна жити по-іншому. Ось Україна зараз вже розуміє. І Болгарія розуміє, і Румунія розуміє, і Польща розуміє. Тому питання це некоректне.

Я дуже сподіваюся, що у людей, які будуть керувати країною, вистачить мізків, енергії, терпіння подолати ті руїни, які після себе залишив путінський режим.

Звичайно, хотілося б дізнатися, хто міг би бути цими людьми.

Це визначать вибори, формування коаліційного уряду. Я три роки з гаком живу в Болгарії, у них чотири або п'ять виборів за останні два роки. І нічого, не розвалилася країна, вона все одно розвивається.

Нормальний демократичний процес.

Процес становлення політичних партій, процес навчання один одного компромісів, переговорів, приборкання своїх політичних амбіцій, прощення образ. Вони ж маленька нація, один одного все знають, у один одного є якісь свої історичні претензії. Ось потрібно вміти прощати, стримувати амбіції, досягати компромісу. І вони всьому цьому вчаться. Це краще, ніж стабільність кладовища, як в Росії, яка може дійсно відправити на кладовище пристойну частину людства.

З приводу часткової мобілізації. Шойгу сказав, що вона закінчена.

Але ні Шойгу, ні Путіну, ні Лаврову – нікому з них вірити не можна. Я думаю, що вона не закінчена. У кращому випадку ця мобілізація призупинена, заморожена, це в кращому випадку. Тому що вибуття мобілізованих резервів у війні неминуче. А як вони будуть далі поповнювати армію, якщо вони зупинять мобілізацію? Вони її відновлять. І вірити їм не можна, вони брешуть.

Росія примусово евакуює населення біля Каховської ГЕС, вивозить з Херсона до Криму все аж до комунального транспорту, медикаментів. Спочатку вони робили вигляд, що вони біжать, але ВСУ і розвідка кажуть, що вони готуються. Яким буде Херсонський сценарій? Це буде сильний ляпас?

Вони спочатку готувалися бігти, потім у них з'явилася надія, що вони Херсон утримають. Якщо вірити тому, що говорять, туди перекинули великі резерви. Мабуть, з'явилася надія утримати Херсон. Думаю, що їхні тактика ситуативна. Вони приготувалися драпати, потім вирішили: ні, ми ще повоюємо. У вас є непогані стратеги і тактики у Генеральному штабі, я сподіваюся, що вони знають, де потрібно почати наступ, може бути, навіть несподіване для російської армії. Тому я зараз не хотів би забігати вперед. Я думаю, що Генштаб ЗСУ впорається з цим завданням, вони знають, як діяти.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся