"Весь світ зрозумів, що Путін і його армія не в змозі воювати із ЗСУ", - Антон Геращенко / фото УНІАН

Радник голови МВС Антон Геращенко: Після війни Росія і Путін нікуди не подінуться, Україні доведеться жити як Ізраїлю або Південній Кореї

11:05, 29.11.2022
22 хв. Інтерв'ю

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в інтерв'ю УНІАН розповів про наслідки ракетних ударів Росії по енергосистемі, чи очікуються нові масовані атаки і що необхідно ЗСУ для знищення ворожих ракет.

Почнемо з блекаута, Україна його офіційно пережила, це підтвердили в "Укренерго". Чи можна вже говорити про те, які його наслідки і як йде процес їх ліквідації?

Для народу України "наслідки" – це ще більше згуртування навколо ідеї перемоги над Росією, над путінським режимом, це ще більше згуртування навколо президента України Володимира Зеленського. Найважчі наслідки, звичайно ж, переживають наші співгромадяни з певними обмеженнями за віком, які залишаються замкненими на висотних поверхах своїх будинків, тому що не працюють ліфти. Спостерігаються проблеми у роботі лікарень, проблеми у тих людей, кому необхідна обов'язкова робота електроприладів для підтримки їхнього здоров'я. Це проблема для всієї енергетики нашої країни.

Найважливіше, що весь світ зрозумів: Путін і його армія не в змозі воювати зі Збройними силами України. Вони воюють з трансформаторами, з жінками, з дітьми і з пенсіонерами.

Ми бачимо ще більше згуртування наших союзників навколо України, їхнє щире бажання нам допомагати. Іноді допомога, на жаль, запізніла, як це було із системами протиповітряної оборони, які президент просив з першого ж дня вторгнення російських військ. Однак, на сьогоднішній момент ми бачимо, що зброя йде в Україну, що поставляються нові комплекси ППО. Завдяки установці навколо Києва американських систем NASAMS та IRIS-T ракети вже до центру столиці не долітають, їх збивають. Те ж саме буде поступово зроблено навколо інших великих міст України.

Хоча будемо говорити відверто, що тієї кількості комплексів ППО, які нам дали, недостатньо для прикриття всієї території України.

ПУТІН ХОЧЕ ЗМУСИТИ ЗЕЛЕНСЬКОГО НА ПЕРЕГОВОРИ

Удари Путіна по території України і по енергетичній системі без сумніву – будуть. І треба чітко розуміти, що буде важка зима. Однак нашу волю до перемоги не зламати. Створюються умови для того, щоб були пункти обігріву, де люди зможуть отримати гарячі їжу і питво. Звичайно ж, абсолютно справедливо, що якщо у вас є можливість тимчасово виїхати з території України, щоб не переживати ці катаклізми, ви не задіяні в обороні країни, працюючи на підприємствах, необхідних для життєзабезпечення, то це необхідно зробити.

Ви говорите про повторення атак, а у Путіна залишилися ще інструменти, щоб зробити саме блекаут? Він може повністю зруйнувати нашу інфраструктуру? Залишити нас без світла? Секретар РНБО Данілов каже, що ракет у РФ залишилося максимум на 3-4 подібні атаки. Цього вистачить?

Я не готовий вимірювати у кількості ударів, які залишилися для повної зупинки енергетичної системи України. За моєю інформацією, навіть якщо обриваються окремі підстанції, то залишаються енергоострова. Наприклад, Київ може отримувати електроенергію від Київської ГЕС, і на якусь кількість працюючих вузлів – для роботи метро, електротранспорту, військової промисловості – цього буде вистачати. Але очевидно, що єдиний спосіб пережити такі удари для енергосистеми – це віялові відключення, планові відключення, а іноді і аварійні відключення.

Після останнього удару енергетикам довелося відключити атомні електростанції. Напевно, вперше в історії світу через військову загрозу вирубалися відразу три працюючих атомні електростанції, або навіть чотири, включаючи Запорізьку.

Це небезпека для всього цивілізованого світу. Атомні електростанції хоч і мають запобіжні системи, але ніхто не знає, як поведе себе ситуація, якщо атомні електростанції залишатимуться без енергії, без альтернативних джерел більше 7-10 днів.

Геращенко: "Путін ніяк не може зрозуміти, що Зеленський не буде з ним говорити" / фото REUTERS

Потрібно кріпитися, потрібно розуміти, що ми все одно переможемо. Чого взагалі цими ударами Путін хоче домогтися? Я можу пояснити. Він хоче таким чином змусити президента України піти на домовленості з Росією. Путін ніяк не може зрозуміти, що Зеленський не буде з ним говорити. Він же чітко про це сказав, що переговори можуть бути тільки з майбутнім президентом Росії, не з Путіним.

Ми правильно розуміємо, що влада не допускає можливості сісти за стіл переговорів, навіть якщо ситуація в сфері енергетики буде сильно погіршуватися?

Я переконаний, що президент і народ України на такі переговори не підуть. На цей шантаж ніхто не піддасться.

Останні опитування показують, що українці цього не хочуть.

Звичайно. Ці удари по енергосистемі країни не впливають на здатність Збройних сил України продовжувати свої наступи, тому що ЗСУ мають свої власні автономні джерела енергії.

НА ПОЛІ БОЮ У РОСІЇ НЕМАЄ УСПІХІВ

Наступи триватимуть. І на Запорізькій області, і на сході України. І закінчаться вони повним видворенням окупантів з території України.

При цьому треба розуміти, що Росія і Путін нікуди не подінуться. У нас буде 1,4 тисячі кілометрів кордону з РФ і 800 кілометрів кордону з Білоруссю, теж держава-агресор. Нам необхідно буде створювати потужну систему оборони всередині країни. Нам доведеться жити як Ізраїлю, який жив 70 років в оточенні ворогів. Нам доведеться жити як Південній Кореї, яка божевільних 70 років живе з північнокорейським режимом поруч.

Весь світ захоплюється хоробрістю українців. Фраза "brave like Ukraine" – це вже бренд для всього світу.

Ви правильно відзначили неймовірне єднання українців як результат цього блекаута. Виникає питання, наскільки поставлені Кремлем цілі можна порівняти з результатами ось цієї ракетної атаки?

Метою ракетних атак, крім шкоди енергетичній інфраструктурі, була ще спроба Путіна врятувати свій престиж в очах так званих "ватників", прихильників війни. Показати їм, що у них ще "щось" є.

На полі бою ніяких успіхів у них немає. Ту ж Авдіївку, яка знаходиться у 8 кілометрах від Донецька, вони не можуть взяти 9 місяців, завдяки героїзму наших воїнів.

Також привід підштовхнути владу України на переговори методом енергетичного шантажу. Але це у них не вийде.

Неприємне питання, але говорити про нього потрібно. Звідки у ворога настільки точні дані про розміщення критичної інфраструктури України? Чи замислюються про це правоохоронні органи?

Не треба питати ні СБУ, нікого. Насправді абсолютно всі дані по підстанціях України є у підручниках з енергетики, виданих ще у радянські роки. Є маса картинок на предметі "Економічна географія", де розташовуються українські електростанції – Рівненська, Чорнобильська, Південноукраїнська АЕС. П'ять атомних електростанцій. Очевидно, що поруч з ними є підстанції. Шість гідроелектростанцій є на Дніпрі. Вибачте, їх видно з космосу, їхні греблі. І у кожної електростанції є своя трансформаторна підстанція. Тому ніяких секретів тут немає.

Весь світ вже давним-давно видно з космосу. Розташування будь-якої підстанції абсолютно відомо.

Що роблять росіяни? Вони завдають ударів по енергосистемі, потім через тих людей, які є їхніми агентами, прихильниками, вони отримують інформацію, чи є світло у Києві, Дніпрі чи Одесі. І готуються до нового удару.

"Недалекий той день, коли нам дадуть нові танки і нові літаки", - радник голови МВС / фото US Air Force

З іншого боку, уникнути цих ударів можна тільки через зміцнення системи протиповітряної оборони. На жаль, нам не дають найефективніший засіб проти крилатих ракет. Це авіація. Суть крилатої ракети – летіти на невеликій висоті, і не завжди наші радари її помічають. У той же час радари літаків бачать крилаті ракети, як на долоні. За тактикою використання авіації, перехоплювач на винищувачі заходить ззаду крилатої ракети, стріляє і з імовірністю 100% її збиває. У нас є маса таких прикладів. Але, на жаль, у нас дуже мало літаків. А наші західні союзники досі бояться нам давати авіацію.

За 9 місяців наші пілоти давно б освоїли і F-16, і F-18, і будь-який інший західний винищувач, але потрібно політичне рішення. Воно обов'язково буде. Пам'ятайте, нам спочатку відмовлялися давати знамениті HIMARS, а тепер в Україні їм зроблена така реклама, що черга за ними стоїть на 10 років вперед. Нам не хотіли давати потужні системи ППО типу NASAMS і IRIS-T. Нарешті, і їх дали.

Я думаю, що недалекий той день, коли нам дадуть нові танки і нові літаки.

Ще одна неприємна історія. Ми бачили поодинокі випадки перекриття доріг через відсутність світла, скарги на відсутність води. Відзначилися одесити. Це були російські провокації, як ви вважаєте?

Люди, які звикли жити з електрикою, не розуміють найголовніше, що це аварійні відключення. Відключилися атомні електростанції через поломки підстанцій. І тут виходами, перекриттям доріг ти нічого не досягнеш. Може, просто з нашими співгромадянами в Одесі інформаційно не допрацювали, місцева влада їм не дооб'яснила, що якими завгодно перекриттями проблема не вирішиться. Енергетикам треба дати можливість спокійно працювати, їм видніше, коли і що зробити.

Я, наприклад, знаю керівників енергетичної галузі країни, але мені і в голову не прийшло зателефонувати і запитати, коли буде електрика в моєму районі. Чому? Та тому що не можна турбувати енергетиків, у них є свої плани, вони знають, що потрібно в першу чергу постачати – залізницю, станції метрополітену, військові підприємства, місця, в яких приймаються важливі державні рішення. Так, іншим доведеться потерпіти. Але система поступово відновлюється. Днями, наприклад, дали електрику в Херсон, якої не було місяці. Тому вся Україна відновиться, буде процвітати.

Давайте тоді на Херсоні зупинимося, там зараз дуже непроста обстановка, інтенсивно місто обстрілюється, дуже багато пожеж. Чи можливо хоч якось уберегти місто від артилерії?

Природно, що кожен раз, коли росіяни стріляють по Херсону, наші артилеристи дають їм відповідь і дають їм по зубвх, тому що є спеціальні радіолокаційні станції, які визначають місце обстрілів і після цього туди вже летять наші снаряди, наші HIMARS. Тому, природно, за кожного загиблого буде п'ятикратна помста.

А взагалі хоч якийсь прогноз про звільнення лівого берега можна зробити?

Дивіться, ці прогнози – справа невдячна. Є Генеральний штаб, який має розрахунок сил і засобів для наступу, і вони краще знають, коли це робити. Зараз, наприклад, дуже важкі погодні умови, танки грузнуть в українських чорноземах. Тому я думаю, що наступ почнеться тоді, коли погода, скажімо так, стане більш сприятлива, земля підмерзне, і важка техніка зможе просуватися і наступати.

ПУТІНУ ВЖЕ ДОВОДИТЬСЯ ХОЧ ЯКОСЬ ПОЯСНЮВАТИ РОСІЯНАМ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ

У Росії спостерігають за нашими проблемами і радіють. Вони позбавили українців світла, води, тепла. Соловйов кілька днів вже обіцяє ядерний удар, радує свою публіку. Водночас я звернув увагу на те, що бунти мобілізованих, на які покладали такі надії російські опозиціонери у вигнанні, зійшли нанівець. Як ви вважаєте, росіяни остаточно змирилися з війною, їх все влаштовує? Або рано чи пізно вони можуть все-таки прокинутися?

По-перше, тільки час зможе змінити ситуацію на гірше. Можу вам сказати, що з історії воєн, якщо взяти Першу світову війну, у 1914 році теж всі країни, які в неї вступали, вступали радісно – і французи, і англійці, і росіяни, і німці – всі кричали: "Ура! Ура! Ми обов'язково переможемо ворога" і так далі. Знадобилося не менше року і сотні тисяч жертв, щоб усі зрозуміли, що війна веде їхні держави до повного краху.

Росію чекає зубожіння, впевнений Геращенко / фото REUTERS

Я не вірю соціологічним опитуванням в Росії, які говорять про 75%-у підтримку війни. По-перше, Росія – держава тотального страху. Там можна отримати 7 років в'язниці за те, що скажеш, що ти проти війни.

Пам'ятаєте, як місяцями пропагандисти говорили: "Та це все нісенітниця, яка війна, ніякої війни не буде!". Потім війна почалася, обіцяли зайти до Києва за три дні. Але не те що у Київ не зайшли, вони у Бахмут не можуть зайти п'ять місяців. А всі інші їхні успіхи у них були тільки в перші дні за рахунок фактора раптовості. Після цього вони відкочуються вже з Харківської області, з Херсонської області і так далі. І далі буде більше. Тому поступово цей процес буде йти. Йтиме процес зубожіння російського народу. Ось сьогодні одна третина російського бюджету на 2023 рік – це витрати на армію і на силові структури. Це означає, що у людей будуть відбирати гроші з соціальних програм, з медицини, охорони здоров'я. Рано чи пізно це буде приводити до ненависті. Так, у нас немає такого інструменту, який був у союзників в роки Другої світової війни, коли німці на собі відчули, що таке розв'язувати війни проти інших країн, коли бомбардування Лондона повернулися бомбардуваннями Берліна, Дрездена та інших міст. Такої можливості у нас немає. Але думаю, що ми будемо домагатися результату іншими методами.

У минулому інтерв'ю ви сказали, що чим більше загине росіян в Україні, тим швидше настане час для перевороту в Кремлі. Але бачимо вже без малого 90 тисяч, напевно, і цього недостатньо, так?

Зауважте, що вчора був безпрецедентний випадок, коли Путін зустрівся з так званими мамами військових, хоча вони були спеціально підібрані…

Ви там знайшли хоч одну реально скорботну за своїм сином матір? Ви бачили це відео?

По-перше, наскільки я пам'ятаю, там не було і матерів, у яких сини загинули, тобто, це були матері, у яких сини воюють. Навіть думаю цікаво, що буде потім надалі, коли хтось із їхніх синів таки загине під ударами нашої артилерії і наших військ. Я це до чого кажу. Путіну вже доводиться виходити зі своєї мушлі і комунікувати зі своїм народом, щоб хоч якось пояснювати, що відбувається. Але пояснення ці, м'яко кажучи, непереконливі. Сьогодні ніхто не йде у бій з криками "За Батьківщину, за Путіна". У ті ж самі радянські роки йшли "За Батьківщину, за Сталіна". Російська пропаганда насправді не така сильна, як її намагаються намалювати. Тому поступово-поступово її кайдани будуть спадати з людей.

До речі, з липня цього року більшість російських користувачів інформації вже пішли з телебачення і знаходяться тепер в Telegram. Тобто, росіяни розуміють, що те, що говорять по телевізору Соловйов, Скабєєва та інші, потрібно ділити навпіл і розвертатися на 180 градусів. Кажуть, що не буде другої хвилі мобілізації – значить, вона обов'язково буде. Кажуть, що не буде якоїсь інфляції, якихось економічних проблем – значить, вони обов'язково будуть. Отак.

НЕМАЄ БІЛЬШЕ НІЯКИХ СОЮЗІВ НАВКОЛО ПУТІНА, ВІН ЗАЛИШИВСЯ ОДИН

Путін з'явився на цьому тижні не тільки на зборах з матерями, він з'явився на засіданні ОДКБ. І ось хотілося б запитати, що це взагалі було? Лукашенко обіцяє, що ОДКБ заступиться за Білорусь у разі нападу на цю країну, але тільки хто збирається на неї нападати? Водночас за цим же столом сидить Вірменія, яка нещодавно просила такої допомоги у ОДКБ і не отримала її. Чи розуміють учасники, навіщо їм потрібна ця організація, і чому за неї так гарячково хапається Путін?

Путін вважав себе великим стратегом, світовим лідером, від вирішення якого залежить майбутнє всього світу, всього Всесвіту. Він розраховував, що вторгнення в Україну буде успішним, Україна впаде, він взагалі стане страшним і жахливим для всього світу, всі його будуть боятися. Вийшло не так. Практично повна зовнішньополітична ізоляція Путіна призводить до того, що він вважає почесним зустрічатися з президентом Центральноафриканської Республіки або з іншими африканськими країнами. ОДКБ – це була структурка, створена Путіним для того, щоб робити вигляд, що навколо Росії є якісь країни, з якими вона разом перебуває типу у відносинах, як у НАТО, що вони повинні один за одного стояти. Але виявилося, що насправді це все фейк, і ця ОДКБ побудована на страху перед Росією. Коли раптом стали бачити країни Середньої Азії, Закавказзя, що Путін – Колос на глиняних ногах, то, наприклад, навіть президент Таджикистану, країни залежної в багатьох відношеннях від Путіна, прямо попросив його публічно так не спілкуватися з середньоазіатськими країнами, ставитися до них з повагою.

Що стосується Ніколо Пашиняна. Він, союзник РФ, раптом побачив, як Росія відмовилася будь-якими способами, навіть елементарними дипломатичними, навіть словом захищати Вірменію та її інтереси у конфлікті з Азербайджаном. Тому він відмовився підписувати декларацію, після чого Путін кинув ручку на стіл, а Лукашенко розводив руками. Ми це відео показували на весь світ.

"Лукашенко повністю залежний від Путіна", - Геращенко / фото REUTERS

Не існує більше ніяких союзів навколо Путіна, він один. З ним хіба що ще один покидьок – Лукашенко. Його Путін затягнув силою страху, він повністю залежний від Путіна. І, загалом-то, все. Іран робить свою політику, він просто продає Путіну за гроші ракети або безпілотники і отримує від Путіна військові технології, які хоче. Китаю вигідно отримувати нафту та інші ресурси від Росії, якій зараз викручує руки Захід. Путін залишився один. І ця ізоляція буде тільки збільшуватися всіма цими рішеннями про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Знаєте, що Пригожин з'явився на сайті ФБР, що за його голову обіцяють 250 тисяч доларів? Там скоро буде і Путін.

ЯКЩО ЛУКАШЕНКО СПРОБУЄ АТАКУВАТИ, ВІЙНА ЗАКІНЧИТЬСЯ В МІНСЬКУ 

Ви правильно відзначили, що за Путіна на засіданні ОДКБ заступався тільки Лукашенко, видавши чергову порцію марення по Україні. Як ви вважаєте, що це було, він надумав вступати у війну або просто, як маленька собачка, відпрацював темники Кремля і швиденько назад змився в кущі?

Другий варіант. Лукашенко повністю залежний від Путіна, його влада повністю пронизана російськими агентами – і спецслужби, і армія, і так далі. Сам він- – маріонетка Путіна, він не має ніякої можливості що-небудь робити. Єдине, що його стримує – бажання вижити, щоб він і його сімейка далі залишалася при владі. Але він надав Путіну територію для зрадницького удару на Київ, на Чернігів. Він надав територію Білорусі для зрадницьких авіаційних, ракетних ударів, від яких загинули тисячі українців. Тому це мерзота і покидьок, який буде відповідати разом з Путіним.

Схоже, Путіну цього мало. Американські аналітики заговорили про те, що Кремль вже дав добро на фізичне усунення Лукашенка.

Я думаю, що це малоймовірний сценарій, тому що Путін тоді може не проконтролювати, що відбувається в Білорусі. Гарантій того, що він зможе поставити свого наступника на пост глави Білорусі і це буде безболісно для нього, досить невеликі. Я в цей план не вірю.

Може бути, дана інформація виходить від Кремля, щоб остаточно залякати Лукашенка і примусити його до участі у війні?

Якщо білоруська армія за наказом Лукашенка спробує атакувати Україну, думаю, що ця війна закінчиться в Мінську. Путін в такій же ситуації, як Гітлер під час Другої світової війни. Всі його союзники, такі, як Муссоліні та інші, його тільки послаблювали, їхні війська не були ефективні. Згадайте, як себе вели італійці в роки Другої світової війни. Вони кидали зброю і здавалися радянській армії, оголюючи ділянки фронту і погіршуючи ситуацію для німецької армії, для Вермахту. Тому та ж сама ситуація і з білоруською армією. Ніхто там воювати не буде і ефективності нападу ніякого не буде.

Але, тим не менш, готуватися нам все одно потрібно, так? Як добре укріплений на сьогоднішній день цей наш рубіж?

По всій північній Україні, по Полісчині, стоять таблички "обережно, міни", і всі місцеві жителі знають, що заміновані лісові стежки, проходи, заміновані мости. Одна справа, коли вторгнення якесь раптове. Сьогодні це неможливо.

Є супутники наших союзників, є робота нашої розвідки. Працює величезна кількість інформаторів. Навіть у Білорусі є публічний сайт "Білорускі гаюн" білоруської опозиції, який кожен день повідомляє інформацію, де яка білоруська або російська військова машина куди проїхала. Просто заходьте і читайте. Тобто, настільки все під контролем, що непомітно зібрати десятки тисяч військ для якогось вторгнення неможливо. Кожен, хто намагається заявляти, що від Білорусі йде якась загроза, це людина або у ванній, або не володіє ситуацією.

2023 РІК БУДЕ РОКОМ УДАРНИХ ДРОНІВ

Ви – відмінний військовий аналітик, тому я вас попрошу спрогнозувати, яка ситуація нас чекає на фронтах в найближчий місяць?

Ситуація на фронті наступна. Після нашої перемоги на правому березі і втечі противника у нас вивільнилися десятки тисяч добре підготовлених і оснащених військ, які повинні були наступати, вести бойові дії зі звільнення Херсонської області. Ці війська будуть задіяні на сході України, де зараз найважча ситуація (район Авдіївки, Вугледара). Саме там наші свіжі війська допоможуть зупинити наступ росіян, який насправді досить млявий.

Всі ми чекаємо продовження наступу на сході. Наші війська атакують Сватове, Кремінну. І якщо наші війська якнайшвидше ці населені пункти деокупують, то росіянам доведеться тікати з Лисичанська, з Сєвєродонецька, з Рубіжного.

Геращенко розповів про бойовий дух українських солдатів / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Природно, бойовий дух дуже високий. Зброї, на жаль, не так багато, як хотілося б, тому що наші західні країни могли б поставляти його набагато більше. Є певні недоліки в транспортних засобах, вантажному транспорті, але бойовий дух наших солдатів настільки високий, що ніхто і не думає ні про яку зупинку наступу.

Чи можете ви розповісти про нові "пташок", які завдяки вам скоро з'являться на озброєнні?

Я можу сказати у цілому, що майбутній 2023 рік буде роком дронів, причому ударних. Цей рік був роком розвідувальних дронів, коли з їх використанням HIMARS і артилерія наносили точні удари по противнику. У той же час проведена велика робота Міністерством цифрової трансформації, Міністерством оборони і Генштабом по тому, щоб у наступному році були розгорнуті великі підрозділи ударних дронів, які б своєю безпосередньою участю знищували якомога більше росіян.

Арифметика проста: чим більше буде знищено росіян, тим швидше закінчиться ця війна. Ніякі удари по енергоструктурі не врятують Путіна від невблаганної відплати як йому особисто, так і тим, хто разом з ним планував цю агресивну війну. Ми обов'язково переможемо, в цьому немає ніяких сумнівів. Так, треба потерпіти ці тяготи. Так, треба берегти наших дружин, дітей, рідних. Хто може виїхати з України, треба це підтримувати. Але ми обов'язково переможемо. Слава Україні!

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся