"Система наведення дуже складна": аналітик оцінив ефективність удару "Цирконом" по Києву

У експерта виникають питання до заявленого повітряно-реактивного двигуна "Циркона".

Військовий експерт Костянтин Криволап розповів, що в 2019 році Путін, представляючи ракету "Циркон", показав "повністю змальований" американський прототип ракети X-51.

Крім швидкості, більшої навіть заявленої в американському прототипі, росіяни наділили свій "Циркон" нібито "надточною головкою самонаведення". Однак, правдивість цього під питанням, оскільки у всіх протикорабельних ракет однаковий механізм наведення, заявив він виданню РБК-Україна.

"Ти не можеш прив'язатися до рельєфу місцевості, у тебе може бути придушення GPS, ракета летить по балістичній траєкторії, а коли підлітає до цілі, включається оптична головка наведення, яка порівнює зображення з різних ракурсів. Ця система наведення дуже складна, тому що повинні бути дуже високими обчислювальні можливості самого комплексу на ракеті, щоб порівнювати зображення з різного ракурсу і різної висоти", - зазначив він.

Криволап пояснив, що під час польоту на гіперзвуковій швидкості навколо ракети утворюється хмара плазми, яка унеможливлює передачу радіосигналів, що ускладнює як виявлення цієї ракети за допомогою РЛС, так і наведення самої ракети на ціль.

Питання виникають і до заявленого повітряно-реактивного двигуна "Циркона". Справа в тому, що розробка такого двигуна велася різними країнами, включаючи Радянський Союз, ще з другої половини минулого століття, але з тих пір ніхто істотно не просунувся.

"З тих пір істотно не просунулися, там дуже багато факторів, які не дають стабільних результатів по запуску двигуна і його роботі. З цією проблемою зіткнулися і американці, і інші країни, які працювали в цьому напрямку", - додав аналітик.

Росія вдарила "Цирконом" по Києву - деталі

Ймовірно під час ракетної атаки 7 лютого Росія спробувала вразити цілі в Києві за допомогою "гіперзвукової" ракети ЗМ22 "Циркон". Про це повідомляє Defense Express. 

Експерти звертають увагу на відповідне маркування. "Зокрема на одному з уламків присутнє маркування "3М22", відповідне саме цій ракеті, яка разом з Х-47 "Кинджал" входить в так звані "вундерваффе" Путіна", - пише видання. 

Уламки ракети впали в Дніпровському районі, біля лінії електропередачі. Малоймовірно, що таку зброю використовували проти звичайної ЛЕП, тому залишаються два варіанти: або ракета збилася з курсу, або її збили. 

Вас також можуть зацікавити новини: