The Wall Street Journal заявив, що макети техніки ЗСУ нагадують "примарну армію" Паттона / фото прес-служби компанії

Російські війська вже знищили більше половини з 250 перших макетів техніки, які зробила і передала ЗСУ компанія Метінвест бізнесмена Ріната Ахметова. 

"Російські війська знищили близько половини макетів бойової техніки, які компанія Метінвест виготовила для українських військових. Менеджери компанії хочуть, щоб російські війська поцілили у більшу частину цієї "техніки"", - пише видання.

Спорядження зроблено з жорсткого пінопласту, елементів сантехніки та металобрухту. Логіка його виготовлення така: кожна російська ракета, снаряд або дрон, які знищать макети, - це на одну ракету, снаряд або дрон менше для атаки на реальну техніку і військових. 

Відео дня

Один український командир розповів журналістам, що його підрозділ використовував макети, щоб точно визначити, звідки стріляє російська артилерія, щоб інші українські сили могли націлитися на неї. А минулого року незалежний спостерігач опублікував відео, як російський дрон "Ланцет" завдав удару по українській радіолокаційній системі, яка виявилася макетом, виготовленим з розбитого автомобіля. 

"Після вторгнення Росії українські військові звернулися до Метінвесту, найбільшого виробника сталі в Україні, з проханням виготовити макети", - говорить операційний директор компанії Олександр Мироненко.  

Журналісти нагадують, що обман завжди був частиною військових дій. Один з легендарних випадків - під час Другої світової війни, коли союзники сфабрикували цілу армію "привидів" під командуванням генерала Джорджа С. Паттона. Метою обману було переконати німців, що вони вторгнуться до Франції через Па-де-Кале. Уздовж південно-східного узбережжя Англії союзники зібрали тисячі картонних і гумових муляжів танків і літаків, фальшивих військових казарм і складів постачання. Тим часом на заході союзники готувалися до реального масованого вторгнення в Нормандію.

Але війна в Україні призвела до нових викликів. Тепер макети повинні імітувати процес використання. Під час стрільби снарядами виділяється стільки тепла, що гарматні стволи можуть розжарюватися до червоного, створюючи інфрачервоний слід, який легко виявляють спеціалізовані датчики. Працівники Метінвесту з'ясували, що можуть імітувати цей ефект, підпалюючи димові шашки, які зазвичай використовуються для боротьби зі шкідниками в сільському господарстві, всередині стовбура макета.

Працівникам Метінвесту потрібно чотири дні, щоб відтворити українську гаубицю Д-20, і два тижні на виготовлення американської гаубиці М777. Найбільш трудомісткий муляж - радіолокаційна система 35Д6, на виготовлення якої йде місяць через її розмірів і великої кількості деталей.

За словами керівника цеху, з 250 макетів, які Метінвест поставив ЗСУ, знищено близько половини. На відео в його телефоні видно, як дрон налітає на муляж і врізається в землю неподалік від нього. Фрагменти двох дронів - російського "Ланцет 3М" та іранського безпілотника-камікадзе, які потрапили в фальшиві радіолокаційні станції, виставлені в цеху.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни Метінвест направив на допомогу ЗСУ та українцям вже 4 мільярди гривень. З цієї суми понад 2 млрд грн - це допомога бійцям в рамках "Сталевого фронту Ріната Ахметова". За цей час компанія розробила понад 20 видів продукції спеціально на допомогу ЗСУ.