У Генштабі та МЗС відреагували на фейк російських пропагандистів про "захоплення" Старомар'ївки (відео)

Начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала запевнив, що українська армія дисциплінована та керована, тому зміна позицій відбувається відповідно до наказів та розпоряджень.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Шаптала і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагували на пропаганду Російської Федерації про нібито захоплення українськими військовими села Старомар'ївка у Донецькій області. 

Про це Шаптала і Кулеба сказали в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі 1+1.

Шаптала прокоментував заяви російських пропагандистів і окупантів, що нібито українські військові захопили село Старомар'ївка, розташованого неподалік Гранітного у Донецькій області. 

Він заявив, щоб просунутися хоча б на десять метрів вперед на Донбасі, треба отримати розпорядження, на основі якого буде ухвалено наказ.

"Ніяких таких документів не відпрацьовувалось. Ніхто ніякі накази не віддавав", - заявив Шаптала. 

Він додав, що українські воїни у селі Старомар'ївка не перебували. 

"У нас армія дисциплінована, у нас армія керується. Не могли солдати, що їм захотілося, і піти туди самі. Тому солдатів там не було", - наголосив Шаптала і додав, що ніякого переміщення і передислокації українських військових до Старомар'ївки не було. 

Читайте також"Російську армію треба дисциплінувати": Кулеба про відповідь на порушення РФ Мінських домовленостей

У свою чергу, головний редактор видання "Цензор.Нет" Юрій Бутусов зазначив, що село Старомар'ївка не є "сірою зоною", а є українським селом, де живуть громадяни України.

"Село Старомар'ївка знаходиться біля українських позицій. Розділяє його від позицій річка Кальміус. Але за роки війни там, у принципі, позицій противника не було ніколи", - заявив Бутусов. 

Водночас, міністра закордонних справ попросили прокоментувати твердження російських окупантів і пропагандистів, що українські військові нібито затримали 37 росіян із числа цивільного населення у селі Старомар'ївка. 

Глава МЗС наголосив, що ключова стартова позиція, з якої потрібно розпочинати будь-яку розмову з РФ полягає у тому, що саме Росія розпочала війну на Донбасі. 

"По-перше, будь-яка така розмова у нас починається з нагадування Російській Федерації і тим партнерам, які трошки губляться в реальності, що усе почалося з того, що це Росія і російські солдати зайшли на територію України, а українські солдати перебувають на своїй території", - заявив Кулеба. 

Міністр сказав, що посольство РФ у Києві не займається питаннями українських громадян, яким РФ примусово видала російські паспорти на Донбасі. 

"З посольством Російської Федерації комунікації з цього питання немає, тому що ми розуміємо, що вони жодної ролі у цьому процесі не відіграють", - заявив міністр.

При цьому, глава МЗС зазначив, що відповідно до Мінських домовленостей жодних "сірих зон" не існує. 

Як повідомляв УНІАН, 26 жовтня у Командуванні Об’єднаних сил спростували інформацію про нібито захоплення міжпозиційного простору неподалік селища Гранітне.