Чи вдарять ЗСУ по Москві 9 травня: названо зброю, яка Росії не по зубах (відео )

Експерт Олег Жданов впевнений, що Україна не битиме по цивільному населенню РФ.

Військовий експерт Олег Жданов назвав дві основні причини, через які Збройні сили України не битимуть ракетами по Червоній площі у Москві 9 травня.

"По Червоній площі ніхто пуски робити не буде. По-перше, у нас немає оперативно-тактичного ракетного комплексу. Ми стоїмо з простягнутою рукою вже півроку, просимо у наших партнерів ОТРК ATACMS, які можна застосовувати з пускових установок HIMARS. Нам їх не дають", - заявив він.

Друга причина - Україна не обстрілюватиме цивільне населення, зазначив експерт:

"Якщо ми і будемо завдавати ударів по території Росії, то по військових об'єктах. Ніхто по скупченнях цивільних не битиме. Ми - не фашисти, як росіяни. Ми діємо з урахуванням звичаїв і правил ведення війни. Тому ми шкодуємо цивільне населення, ставимося до нього гуманно і дотримуємося міжнародних конвенцій".

Що ж стосується можливостей Росії збивати балістичні ракети, то Жданов переконаний, що таких у неї немає:

"Теоретично балістичні ракети Росії збивати нічим. Їхні хвалені комплекси С-400, якщо і борються, то тільки на малих дистанціях. У С-300 по балістиці - 30-40 кілометрів. Але за часом реакції і швидкістю своєї ракети він не встигає ефективно відреагувати... Й С-400, думаю, недалеко пішов".

Удари по Росії 9 травня - інші прогнози

Як писав УНІАН, льотчик-інструктор, полковник Збройних Сил України в запасі, військовий експерт Роман Світан заявляв, що росіян чекає "великий сюрприз" на 9 травня: у Москву на Червону площу можуть потрапити не тільки українські дрони.

Та ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп зазначав, що з військово-технічної точки зору в українців є можливість завдати удару по Москві 9 травня, як і ймовірність того, що такий удар вдасться.