Авіаексперт Храпчинський пояснив, чи можна замінити крилаті ракети дронами / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото t.me/zedigital

Чи може Україна, з урахуванням успіхів в розробці власної лінії дронів, повністю покластися на цю далекобійну зброю, відкинувши варіант крилатих ракет. Наприклад, німецьких Taurus, які досі вагається дати Києву Шольц.

Питання в ефірі Espreso прокоментував авіаексперт Анатолій Храпчинський, який обіймає посаду заступника гендиректору компанії, що спеціалізується на РЕБ. 

На його думку, розробка низки далекобійних БПЛА дійсно розв'язала Україні руки у питанні атаки стратегічних об'єктів РФ, розміщених на її материковій території. Водночас на 100% закрити дронами потребу в ракетах не вдасться. 

Відео дня

Наразі Київ створює БПЛА, що можуть розвивати відстані у понад 2500 км, нести різні типи навантаження. "Україна спромоглася розробити цілу лінійку БПЛА, які можуть літати на різні відстані й виконувати різні місії, починаючи від розвідувальних і до ударних, навіть зі скидом... Це суттєво покращує наші можливості", - сказав він.

Водночас деякі крилаті ракети вміють працювати на дронах з дальністю польоту до 3000 км.

"До того ж, самі ракет можуть літати на відстань до 3000 км. Тобто ми говоримо про асиметричні дії на території противника на такій великій відстані", - сказав Храпчинський.

Саме тому потребу України в ракетах не можна ігнорувати, підкреслив експерт. На його думку, держава має воювати з Росією залізом, а не людьми.

"Треба вводити нову філософію в Збройні сили, рахувати цифрами... Ми розуміємо, що можемо втратити дрон, який, приміром, коштує 300 тисяч доларів, але при цьому ми знищуємо ворожої техніки на декілька млрд доларів. Розуміння має бути прагматичним", - підкреслив він. 

Україна створила нові дрони - вони ігнорують дію РЕБ

У листопаді 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив: Україна створила перший вітчизняний дрон Backfire, здатний ігнорувати дію російських РЕБ. Ще тоді з цими "птахами" ЗСУ реалізували 50 успішних місій, сказав чиновник.

Нещодавно про ефективність наших дронів також розповів представник Головного управління розвідки. Він заявив, що українській дрон-розвідник "Січ" виробляє дива з Росією - залітає на відстань до 200 км (ударна дистанція - 50 км), ігнорує дію РЕБ РФ, та знищує те, що треба.  

Вас також можуть зацікавити новини: