Українських моряків готують до служби на кораблях НАТО: у ВМС розкрили деталі

Зараз, зокрема, проходять навчання за кордоном екіпажі наступних двох мінних тральщиків класу Alkmaar.

Вже сьогодні відбувається підготовка українських моряків за кордоном, де вони освоюють техніку країн НАТО.

Про це сказав речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

При цьому наголосив, що освоєння нових одиниць техніки це процес не швидкий – потрібно навчити особовий склад, вони мають пройти відповідну індивідуальну підготовку за своїм напрямом діяльності, а потім - групову підготовку, а після цього, екіпаж ще якийсь проміжок часу має служити на кораблі, щоб пройти бойове загодження. "Якщо танк це 3-4 особи, то корабель це сотні людей і відповідно їм потрібно більше часу для того, що освоїти новий зразок озброєння, і, по друге, почати працювати в команді, щоб опанувати все", - додав Плетенчук.

За його словами, українські моряки, вже сьогодні проходять навчання за кордоном, зокрема, екіпажі протимінних кораблів, які перебувають, наприклад у Великій Британії вже несуть службу на цих кораблях, адаптуються до умов несення служби. "Не треба забувати, що служба на кораблях НАТО організована по-іншому, а не так як ми звикли. В країнах НАТО, коли нова одиниця виходить на флот, екіпаж який потрапляє на його борт ще мінімум рік має на йому прослужити без бойового застосування", - наголосив Плетенчук.

Він розповів, що також зараз навчаються за кордоном екіпажі наступних двох мінних тральщиків класу Alkmaar і їх мають навчати саме ті країні, які експлуатують ці кораблі, які мають відповідний досвід, матеріально- технічну базу. Плетенчук повідомив, що до навчання моряків залучена Велика Британія, як наш партнер саме по підготовці корабельного складу, а також військовослужбовці ВМС України навчаються в багатьох європейських країнах.

"Не слід забувати, що флот це не тільки моряки, а це і морська піхота, різноманітні фахівці.  Їх навчають у кілької країнах Європи", - сказав Плетенчук.

На запитання чи отримає Україна від Великої Британії до кінця війни, зокрема, фрегати HMS Argyll і HMS Westminster, Плетенчук зазначив, що це питання "лежить в політичній площині" І це не його компетеція. "І такі рішення ухвалюються на міждержавному рівні", - додав він.

Український флот - останні новини

Як повідомляв УНІАН, днями командувач Військово-Морськими силами ЗСУ Олексій Неїжпапа сказав в інтерв'ю телеканалу Sky News, що український військово-морський флот в Чорному морі "з радістю б прийняв" нові кораблі. Йдеться про військові судна - фрегати HMS Argyll і HMS Westminster, які Великобританія змушена вивести з експлуатації через брак моряків для їх обслуговування.

Неїжпапа зазначив, що ВМС потрібні бойові кораблі, бо без них немає флоту. 

Великобританія спільно з Норвегією мають намір очолити морську коаліцію для зміцнення обороноздатності України в Чорному морі. В рамках цієї ініціативи підтримка буде довгостроковою і допоможе Києву трансформувати свої військово-морські сили, зробивши їх більш сумісними із західними союзниками. Британія пообіцяла віддати Україні два протимінні кораблі класу Sandown, а також ще понад 40 інших транспортних засобів - транспортні засоби-амфібії Viking і рейдові судна. 

Вас також можуть зацікавити новини: