Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що виведе своїх бойовиків з Бахмуту через брак боєприпасів. При цьому, прес-служба Пригожина оприлюднила відео з останками своїх бойовиків, які загинули 4 травня. 

За словами речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, рішення Пригожина вивести російських бойовиків з Бахмуту викликано бажанням уникнути відповідальності за неспроможність захопити місто. Також у ЗСУ спростували, що у противника виник голод боєприпасів. Адже лише за останню добу по позиціях українських сил було завдано 520 артилерійських ударів. 

Справді, в росіян поки немає такого браку боєприпасів, якого би нам хотілось. По деяких напрямках їх дійсно замало, але можливість вести артилерійський вогонь у росіян, на жаль, поки є. В цьому плані вони остаточно не виснажені. 

Відео дня

Що стосується оголошення Пригожина про вихід з Бахмуту, воно пов’язане з тим, що в нього справді закінчується людський ресурс. Задача стоїть виключно штурмувати українські позиції, але йому вже немає, ким наступати. Внаслідок того, що українські сили вже ліквідували багатьох "вагнерівців", Пригожин не встигає вербувати нових.

Більшість штурмових дій безпосередньо в районі житлової забудови виконували "вагнерівці"

Проте він не може звинувачувати свою ПВК в невдалих діях, своїх найманців в програшу на полі бою. Тому він починає шукати винних серед військового керівництва РФ. Тобто насправді лише вигадує собі алібі. 

Помилково робити висновок, що відступ "Вагнера" від Бахмуту - це відступ всіх окупантів від міста. Це не єдина група бойовиків, яка там зосереджена. Окрім "вагнерівців", там перебувають російські десантники та мотострілки. Проте вони здебільшого виконували задачі на околицях: саме вони отримували накази намагатись замкнути кільце та взяти Бахмут в оточення. Тобто десантура та мотострілки виконували допоміжні ролі. Лише потім десантники РФ почали з’являтись безпосередньо в Бахмуті.

А от більшість штурмових дій безпосередньо в районі житлової забудови (чи того, що від неї залишилось) виконували "вагнерівці". Вони були загонами штурмовиків. Тому звичайно, відхід Пригожина ще не означає відступ всіх російських військ на бахмутському напрямку. 

Українські оборонці не будуть робити висновки лише зі слів кухаря Путіна

Крім того, треба бути пильними і не забувати, що Пригожина використовують також як інструмент для інформаційно-психологічних операцій РФ (ІПСО). Він досить часто говорив речі, які мали б нам, наприклад, сподобатись. Коли ми могли б сказати: дивіться, навіть Пригожин визнав. Але він говорить речі, які можна тлумачити неоднозначно.

Нагадаю, спочатку була заява про те, що 2-го травня почнеться контрнаступ ЗСУ. 3-го травня він дає інтерв’ю і каже, що ЗСУ розпочали наступ, і що "вагнерівці" збираються відходити з Бахмуту…

Це може бути таким собі способом заманити в пастку. Мовляв, ми відходимо, тому нехай українські сили атакують на цьому напрямку. З їхньої точки зору, це могло б бути зручно, адже їм там зручно оборонятись. Або ж "вагнерівці" можуть хотіти відтягнути українські резерви. На це потрібно зважати.

Але, звичайно, що ані українське командування, ані українські оборонці не будуть робити висновки лише зі слів кухаря Путіна. Звісно, інформація буде перевірена спеціалістами розвідки.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень