Лише пілотів буде недостатньо: оглядач про підготовку до використання F-16 в Україні

Україні також потрібна інфраструктура та технічний персонал для обслуговування винищувачів F-16.

Підготовка українських пілотів на винищувачах F-16 уже починається. На них працюватимуть досвідчені льотчики, які вже мають досвід бойової підготовки, проте лише пілотів буде недостатньо.

Як зазначив вефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий оглядач Денис Попович, підготовка пілотів не ведеться без того, щоб потім ці літаки не передавали. Крім того, самі українські пілоти у рамках самопідготовки вивчали  матеріальну частину F-16, намагалися познайомитися з цим винищувачем.

Попович також нагадав, що попередні тести, які проводилися американською стороною, показали, що час підготовки українських пілотів F-16 може бути значно скорочений. Він становитиме до 4 місяців.

При цьому варто розуміти, що самих лише пілотів буде недостатньо – Україні потрібна інфраструктура: аеродроми, злітно-посадкові смуги. Крім того, потрібен технічний персонал для обслуговування цих винищувачів.

"Тому питання досить комплексне і залишається тільки сподіватися, що в ці 4 місяці, які зараз заявляються (до початку осені), вдасться вкластися. Тенденція цієї війни показує, що коли про щось заявляють, то очевидно, що цей елемент уже в дорозі. Тому можна розраховувати, що процеси підготовки українських пілотів займуть менший термін", – наголосив оглядач.

Попович додав, що винищувачі F-16 – це багатофункціональна платформа. Ці літаки можуть виконувати роль винищувача, винищувача-перехоплювача, літака підтримки (роль штурмовика) і функцію бомбардувальника. Цей літак може бути оснащений крилатими ракетами дального радіусу дії та протикорабельними ракетами. Крім того, F-16 можуть виконувати функцію елемента протиракетної оборони – їх можна використовувати для збиття  крилатих ракет на досить великих відстанях. Також пілоти F-16 зможуть вести повітряні бої, підтримувати піхоту під час наступу та завдавати ударів по землі.

Літаки F-16 для України

Вже вісім країн стали членами так званої "коаліції винищувачів" для України. Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква наголосив, що до неї також можуть долучитися й інші держави. При цьому, ща його словами, допомога не обмежиться лише літаками F-16.

Водночас речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат наголосив, що ці літаки не можуть збивати балістичні ракети – для цього необхідне інше озброєння. Цим літакам доступні аеродинамічні цілі: крилаті ракети і дрони.

Вас також можуть зацікавити новини: