Керівник Миколаївської ОДА Віталій Кім на оперативній нараді з президентом Володимиром Зеленським / фото-Офіс президента України

Голова Миколаївської ОДА Кім: розвал Росії допоможе швидше звільнити Україну, але він залежить від ситуації на полі бою

12:52, 12.10.2022
12 хв. Інтерв'ю

Віталій Кім в інтерв'ю УНІАН розповів про те, якої ситуації можна чекати на Миколаївському і Херсонському напрямках фронту, чи може статися в Росії переворот і як українські захисники адаптуються до постійно мінливих умов війни.

Віталій, Миколаївська область і місто Миколаїв зараз переживають дуже напружені моменти. За останню добу активізувалися ракетні удари. Наскільки складна ситуація і по чому б'ють?

Миколаївська область обстрілювалася щодня з початку війни. Безпосередньо місто з 230 днів обстрілювали 200 днів. Якщо чесно, до цієї історії ми звикли. Б'ють вони по цивільних об'єктах, об'єктах критичної інфраструктури, а також по об'єктах, які вони видають за військові (школи, садки, університети, сільськогосподарські підприємства, морська і портова інфраструктура). 12 найбільших аграрних підприємств знищені або пошкоджені. Місто переживає спокійно, військові працюють, ППО працює.  

Кажуть, що зараз в Миколаєві дуже гостра проблема з водою. Багато аварій на водогоні, місто перерите, труби не витримують. Як ви вирішуєте цю ситуацію?

Ситуація складна, але контрольована. Ще в квітні був підірваний водопровід, який з Дніпра постачав чисту воду для Миколаєва. Після цього певний період не було води, а зараз вода живиться з іншого джерела. Вона набагато гірше і непридатна для пиття, призначена для технічного використання. У зв'язку з тим, що вода надходить поганої якості, у нас почастішали поломки. Тому і місто перерите. Частково це пов'язано і з обстрілами, тому що, припустимо, в дорогу потрапили, а під дорогою був водопровід. 

Сценарій ракетного обстрілу змінився. Росіяни випускають по півдню України, зокрема по Миколаєву і області, ракети порціями, але з певним інтервалом. Для чого вони це роблять?

Зараз вони атакують крилатими ракетами критичну інфраструктуру по всій Україні. Логічно, що їм по нас не треба стріляти крилатими ракетами, так як вони дорогі. До нас вони дістають ракетами С-300, якими вони нас обстрілювали десь в 90% випадків. Тому не можу сказати, що вони якось зараз у нас змінили свою тактику. Швидше вони по-іншому почали працювати по всій країні. 

А збільшення інтервалу повітряної тривоги? Вони можуть працювати для того, щоб людей в підвалах тримати якомога довше?

Або для цього, або щоб "мацати" наше ППО. Вони змінюють траєкторію, літають і шукають слабкі місця в нашій системі протиповітряної і протиракетної оборони. Інтервал вони могли збільшити, щоб тримати в напрузі всю Україну.

У них в Рашці є такий наратив, що новини надходять в онлайн-режимі. "Ось вам новий вибух". Тобто їм добре зайшло, коли весь день російські новини говорять про якийсь вибух і крутять це 20 разів. Їм це вигідно для своїх російських новин. 

Створюють ілюзію успіху і перебивають цим інформаційним шумом реальні провали на фронті. Давайте поговоримо про систему ППО. Наскільки вона зараз справляється? 

Ми не можемо обговорювати нашу систему ППО. Можу сказати, що наші воїни зараз показують хорошу якість роботи і великий відсоток збитих ракет там, де це можливо. На цьому з приводу ППО все, тому що будь-яка інформація може нашкодити. 

Бомбардування міст - картинка для Путін-ТВ

Як багато проблем створюють іранські дрони і чи вчимося ми ефективно з ними боротися? Чому вони переважно прилітають на південь України?

Іранські дрони - це додатковий інструмент для тероризму у росіян. Вони дешеві, не летять далеко, тому це проблема. Ми вчимося, і вони вчаться. Ми створюємо додаткові кошти, щоб їх збивати, а вони вчаться робити так, щоб їх менше було чутно. Наприклад, вони вимикають двигуни і включають їх тільки перед ударом. 

Чому південь? Тому що вони облітають відомі ППО, прокладають маршрути на низькій висоті по руслу річки або іншим ландшафтним об'єктам, щоб велике ППО їх не фіксувало радарами. 

Ви хоч якось можете пояснити посилену атаку по всій Україні? Чи є якийсь план у Путіна?

Як говорив секретар РНБО, зараз йде демонстрація слабкості. Це популістський крок для російської аудиторії, який показує, що російська армія нібито щось може. На полі бою вона не може цього показати, відступає скрізь. Наші солдати пробиваються і домагаються успіху. Але росіянам треба створити картинку, руйнуючи цивільну інфраструктуру і мирні міста. Це і є, я думаю, мета. 

Свіжі "чмобики" не хочуть "вмирати за Батьківщину"

Мобілізація якось впливає на хід війни? І чи є вже ці "чмобики" на Херсонському напрямку?

Так, вже частково є з першої хвилі. Як би ми над ними не сміялися, і наскільки б вони не були небоєздатними, це все одно люди. І якийсь відсоток з них вміє стріляти. Це все одно нам додає проблем. Хочуть вони чи не хочуть, вони будуть присутні і створювати загрозу нашим Збройним силам. Нам більше доведеться працювати. 

Чи створюють вони серйозну загрозу - не готовий сказати. Це військові повинні говорити і аналізувати. Я розумію тільки те, що у багатьох з них немає мотивації, вони хочуть здаватися, вони не підготовлені. 

З початком війни глава Миколаївської області став улюбленцем соцмереж, а після того, як виклав фотографію з різнокольоровими шкарпетками, перетворився ще в головного героя мемів / Фото-Віталій Кім

Як багато вже здаються в полон на південному напрямку? Наскільки це масове явище?

Ми не можемо сказати в цифрах. Ми можемо сказати, що проект "Хочу жити" працює добре, звернення є, вони відпрацьовуються.

Який відсоток здався в полон добровільно, Я не знаю. Але "помру за Батьківщину" у них не присутній. Одиниці з промитою головою таке ще говорять, але основна маса після першого обстрілу дуже швидко розуміє, що не на ту війну вони приїхали і їх обдурили. 

Шанс взяти Херсон малою кров'ю є

Як просувається наступ на Херсон? Як на нього вплинув Кримської міст?

Успішно, звичайно. Рухаємося спокійно, тому що ми економимо наших солдатів, боремося за кожне життя і не кидаємо в лоб. Тому військовим доводиться працювати більш акуратно. Кримський міст, як кажуть військові аналітики, ускладнив логістику через півострів. Це по-будь-якому буде впливати, але через певний проміжок часу. На даний момент вогневий контроль Антонівського і Каховського мостів впливав на те, що у російських окупантів є проблеми з логістикою. 

Я сподіваюся, що Кримський міст серйозно вплине на плани. Росіяни тепер принаймні розуміють, що таке можливо, і що він може остаточно впасти.

Як звільнення Херсона допоможе Миколаєву та області?

Як мінімум, ми звільнимо наших людей, які сім місяців перебувають в окупації. Друге - це відстань до лінії фронту. Дніпро дуже складно форсувати, тому це буде хороша точка. Росіяни вже готуються захищатися за Дніпром. На Херсоні ми не збираємося зупинятися. У військових стоять завдання звільнити все.

А щось про настрої окупантів на Херсонському напрямку відомо?

Принципово все скрізь відбувається однаково. Частина людей біжить без оглядки, частина - здає дані, ще частина - збирається воювати. Чи не зрозуміти, що у кожного з них в голові. У них стоять загороджувальні загони, які не дають відступати, це факт. Є ті кадрові військові, які хочуть воювати, в тому числі чеченці. Вони збираються воювати, але не хочуть цього робити на "передку", тому йдуть в заградзагони або тил, де стріляють з артилерії по наших містах. 

Найбільше страждає піхота, яка дійсно отримує багато шкоди. Саме піхота в першу чергу і вмирає. Тому вони самі деморалізовані, і вони розуміють, що їх кинули просто "на м'ясо".

Якщо враховувати їх деморалізацію і готовність бігти, чи є шанс, що ми Херсон візьмемо малою кров'ю?

Шанс є завжди, і хочеться в це вірити. Але ми не можемо планувати так, ніби противника не існує. Він існує з певними силами і засобами, зі своїм планом. Те, що у росіян в планах немає залишення міста - це факт. Але те, що вони готуються втекти - це теж факт. 

Чи зберігаються шанси наступу на Миколаїв або його захоплення?

Урбанізована забудова дуже складна, щоб її атакувати. Маріуполь вони два місяці в оточення намагалися взяти, А Миколаїв територіально більше, і ще у нас було сім місяців, щоб підготуватися. Ми ведемо наступальні дії, тому я дуже сумніваюся, що зараз актуально обговорювати напад на Миколаїв. 

"Укрзалізниця" відновила залізничне сполучення з вашим містом, проте немає поїздів до Києва та багатьох інших міст України. Коли буде більш повноцінний перезапуск цих рейсів?

Це буде тоді, коли з'явиться людинопотік і безпека роботи. На даний момент курсують приміські поїзди, які займаються перевезенням робітників всередині області.

Ідейних серед колаборантів немає, вони хочуть грошей і влади

Яким ви бачите майбутнє після звільнення Криму, Донбасу і всіх територій, які є проблемними в плані патріотичності щодо України?

Я думаю, з Кримом все буде в порядку. З Донбасом, швидше за все, складніше. Крим завжди був автономією, але при цьому кримчани вважали себе кримчанами у складі України. Я не готовий прогнозувати як це буде. У будь-якому випадку ця територія належить Україні. Багато, звичайно, за 8 років потрапили під пропаганду Російської Федерації, але немає ніякого іншого способу, крім розвінчування пропаганди. Там доведеться працювати з людьми, тому що багато хто буде налаштований проросійськи. 

Тільки в російському телевізорі ми тут їмо немовлят і вбиваємо російськомовних. Зараз ми з вами російською ж спілкуємося. І з Кримом теж не буде проблем. Говоритимуть російською, але вони будуть українцями. Що тут такого? 

Що робити з тими ж жителями Херсонської області? Наскільки жорсткою повинна бути політика? 

Це не мій рівень прийняття рішень. Буде певний аналіз проведений, будуть тоді вже рішення про те, як з ними чинити. Що стосується колаборантів - це люди без принципів. Не можна сказати, що вони ідейно за Росію. Їм все одно. Вони зраджують свою країну, тому що вони хочуть грошей і влади. 

У Росії все більше розуміють, що напад був помилкою

Як ви думаєте, ким Кадиров є насправді в світлі останніх його заяв? Він критикує Збройні Сили РФ в парі з Пригожиним. Чому йому це дозволяється? Хто він зараз більше в Росії? Тиктокер? Воїн? Підстилка для Путіна? Клоун?

Я не стежу за його виступами і не аналізую діяльність. Я не знаю, чи реально відбувається боротьба, чи ми так думаємо. Знаєте, все, що нас не дратує, нами не керує. Мені все одно, що він говорить і робить. Мені важлива тільки наявність військ тут.  Зараз вони тут присутні, а значить він - ворог. Якщо його війська звідси виведуть, він молодець, якщо ні - він редиска. Нехай іде, везе всіх на Москву і там захоплює владу. 

А ви думаєте, що цей сценарій взагалі реальний?

У Росії зараз проблемна політика. Все більше людей розуміють, що напад на Україну був помилкою. Як будуть розвиватися події? Це залежить від багатьох факторів. В першу чергу від успіху або неуспіху війни на території України. Але по суті невдоволення зростає, і хтось в Росії по-будь-якому буде лізти у владу.

Багато експертів говорять, що може бути або "палацовий переворот", або все-таки низи розвалять Кремль. Ви вірите в нормальні протести в РФ?

На щастя, я не експерт, тому не можу сказати що там буде відбуватися. Поки нам поставлені завдання по поверненню всієї території України в межі 1991 року. Це єдине, що мене зараз турбує. Побічно розвал Росії і перевороти допоможуть швидше реалізувати ці завдання, але всі ці дії залежать від поля бою. Тому ми всі зараз сконцентровані на роботі. 

Після війни все відбудуємо краще, ніж було

Після війни одним з ваших головних завдань буде відновлення регіону. Чи є вже якісь плани? 

До війни працювала програма президента"Велике будівництво". Нам вдалося узгодити багато туристичних та інфраструктурних проектів Миколаївської області. Ми планували отримати великі кошти, які область не отримувала ніколи. Війна це все обнулила, через що я дуже засмутився. Я дуже злий на русню. Можу вам сказати як будівельник у минулому, що ми це все тут відбудуємо. Відбудуємо навіть краще. Нам потрібно тільки перемогти у війні. Будемо використовувати максимально всі наявні ресурси, а хто захоче - допоможе. 

Чи можливо, що після війни деякі населені пункти Миколаївської області зникнуть зважаючи на недоцільність їх відновлення?

Теоретично, але їх у нас небагато. Це зовсім-зовсім малі пункти, які дуже сильно зруйновані. Але я вважаю, що ми зможемо відновити все.  

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся