Аналітик розповів, на взяття якого міста окупанти кинуть сили наприкінці року

Коваленко зазначив, що зараз триває озброєння угруповання військ на відповідному напрямку.

Після Часового Яру, за планом окупантів друге місце за пріоритетом наступальних дій посідає Куп'янськ.

Як повідомив військовий оглядач Олександр Коваленко, у цій зоні діє угруповання військ (УВ) "Захід", яке за минулий місяць серйозно реорганізувалося і посилилося, а саме:

  • Особовий склад - 81 тис. тіл (місяць тому було 58 тис. тіл);
  • Танки - 1 100 (понад 750);
  • ББМ - близько 1 900 (1 250);
  • Ствольна артилерія - понад 800 (700);
  • РСЗВ - близько 300 (210).

Аналітик відзначив суттєвий приріст протягом місяця, що може свідчити про розв'язання проблеми в окупантів із поповненням людського ресурсу та техніки. Однак насправді це не так, "оскільки насичення УВ "Захід" відбувається за рахунок поповнення ресурсом з інших груп військ, зокрема, "Центр" і "Південь"".

"Таке збільшення УВ "Захід" може свідчити про підготовку окупантів до наступальної операції на Куп'янськ і це правильно. Росіяни готуються в другій половині 2024 року каталізувати наступ на Куп'янськ. Але є нюанс. Того ресурсу, що в них є, їм недостатньо для того, щоб наступальна операція відбулася швидко, якісно і без критичних втрат, які змушують послаблювати інші напрямки", - пояснив ситуацію Коваленко.

Штатна комплектація ГВ "Захід":

  • Танки - 1 100 (100% комплектації);
  • ББМ - 1 900 замість 3 300 або 57% від комплектації;
  • Ствольна артилерія - понад 800 замість 1 200 або 67%;
  • РСЗВ - близько 300 замість 1 200 або 25%.

Аналітик зазначив, що це найкращий показник комплектації в окупантів по всій зоні бойових дій. "Але є ще один нюанс. Ця група зараз відповідає за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км", - вказав на деталь Коваленко.

"Річ у тім, що сам факт реорганізації УВ "Захід" і поступальне її насичення може свідчити про те, що до другої половини 2024 року вона перевищить показник 100 тис. і навіть може бути сумарно доведена до більш ніж 120 тис. В в цьому й полягає основна загроза для напрямку", - підкреслив експерт.

Він припустив, що на Куп'янськ можуть зосередити кількісно такий самий ресурс, як і на Авдіївку, з аналогічними резервами, а на решті протяжності осі використати надлишкову масу.

Бої за Часів Яр: новини

8 березня начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади ЗСУ Олег Калашников зазначив, що взяти місто Часів Яр російські окупанти спроможності не мають, проте постійно намагаються штурмувати. Особливо активно противник намагається штурмувати саме напрямок Часового Яру - це Богданівка, Іванівське. Також ворог не забуває про Кліщіївку та Андріївку, на які активно намагається наступати.

Вас також можуть зацікавити новини: