Водний колапс у Криму: окупанти хочуть судитися з українцями через екологічну катастрофу

Окупаційна адміністрація Криму підготує кілька позовів до України.

Голова підконтрольного Росії кримського парламенту Володимир Константінов заявив, що три громадянина України отримають позов щодо організації "водної блокади" окупованого півострова.

Читайте такожДо 170 тисяч гривень: за зображення України без окупованих територій можуть почати штрафувати

Про це повідомляє "Газета.Ру" з посиланням на "РИА Новости". Позови хочуть пред'явити екс-депутатам Верховної Ради України Андрію Сенченку та Рефату Чубарову, а також чинному депутату Мустафі Джемілєву.

"Позов буде пред'явлений трьом громадянам України, які неодноразово, в тому числі в ЗМІ, заявляли про свою причетність до організації водної блокади, яка має кваліфікуватися не інакше, як спроба геноциду», — висловився Константінов.

Раніше він заявляв, що окупаційна адміністрація Криму підготує кілька позовів до України, в тому числі щодо "транспортної" і "енергетичної" блокад.

Ситуація з водопостачанням в окупованому Криму

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставку води на півострів припинили.
  • У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму досягла критичного рівня через посуху і обміління водосховищ. У багатьох містах і селах окупаційна влада ввела обмеження на подачу води.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.
  • Водночас фахівці вважають, що відновити подачу води до Криму Північно-Кримським каналом технічно неможливо, оскільки за минулі роки він прийшов в повну непридатність.