Я ніколи не бачив нічого подібного у світі – Зеленський про звірства російських окупантів

Усі скоєні воєнні злочини на території України розслідують міжнародні та українські слідчі.

Після визволення кількох областей України весь світ побачив, що собою являє російська армія. Збіговисько мародерів, вбивць і ґвалтівників.

Президент Володимир Зеленський у розмові з журналістом видання The Wall Street Journal схарактеризував боротьбу України як боротьбу "за цінності цивілізованого світу", описуючи свій шок від катувань і вбивств мирного населення.

"Я в шоку від того, що вони зробили з реальними живими людьми. Я просто ніколи не бачив нічого подібного у світі. Я досі в шоку", – додав він.

Наразі міжнародні та українські слідчі військових злочинів розслідують звинувачення у звірствах Росії під час війни, які агресор заперечує. Український лідер детально розповів про насильство, яке включало голодну смерть, катування й розчленування.

"Ми були свідками терористичних актів… терористи перерізали людям горла", – сказав президент. "Ми бачили багато цього. Принаймні я – так."

В Україні розслідується понад 9 тисяч справ про воєнні злочини

Про це напередодні повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова. По Київській області вже ідентифіковано 15 конкретних злочинців, зокрема, по Бучі – 10 осіб.

Збір доказів триває щоденно, проводяться допити потерпілих та свідків. З українськими слідчими співпрацюють професійні команди міжнародних фахівців та помічників слідчих, серед яких французькі та словацькі експерти, також незабаром очікуються і з Литви.