Які бойові катери "світять" Україні для захисту важливого морського коридору: ЗМІ назвали тип

Можливо, "зерновий коридор" українці захищатимуть на американських катерах, з'ясували журналісти.

Українська сторона для захисту "зернового коридору" в Чорному морі може отримувати від своїх партнерів американські патрульні (бойові) катери типу Mark VI, які виробляє компанія SAFE Boats International.

У січні цього повідомлялося, що Штати хочуть передати Військово-морським силам Збройних сил України нові борти, навіть ширилися кадри, на яких видно, як SAFE Boats International на баржу вантажить перший катер Mark VI, щоб потім в іншому місці на нього встановили озброєння, але ця історія так і не набула розвитку, пише Defense Express.

"…ВМСУ вже мають досвід розгортання та використання в боях отриманих від США патрульних катерів, щоправда - у прибережній зоні… у березні 2023 року ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" та "катерів-камікадзе" РФ, зокрема, для оборони наших позицій біля Очакова", - зазначається у матеріалі.

Важливі новини України про війну - сьогодні це варто прочитати

25 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що кілька держав вже передають Україні морські катери для того, щоб вони супроводжували кораблі, які курсують "зерновим коридором" у Чорному морі.

Варто зазначити, що після зриву російською стороною зернової угоди, яка передбачала забезпечення експорту зерна Чорним морем під час повномасштабної війни, було створено тимчасовий "зерновий коридор", який почав функціонувати без залучення РФ. Нагадаємо, 19 жовтня цього року з одеського порту по тимчасовому коридору вийшло перше судно із зерном.

Довідка УНІАН. Катер Mark VI є частиною флоту США та призначений для різноманітних завдань, зокрема, патрулювання й участі у спеціальних операціях. Цей швидкий та маневровий борт, він має довжину приблизно 8 метрів.

Mark VI в основному використовують для "полювання" за підводними човнами, боротьби з тероризмом і підтримки операцій на морі та берегових зонах. Він оснащений сучасними системами зв'язку, навігації та озброєнням, у тому числі кулеметами та ракетами. 

Вас також можуть зацікавити новини: