Дикий розповів, що означатиме потенційна втрата Авдіївки для України / фото скріншот з відео

Поки ворог не перерізав трасу на Орлівку, є сенс утримувати Авдіївку Донецької області, проте в разі виходу з міста, Україна майже нічого не втратить. Таку думку висловив військовий експерт, ветеран АТО, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

"Якщо не вдасться (втримати Авдіївку) на тій стадії, що зараз, можна вважати, що ми майже нічого не втратимо. Справа в тому, що Авдіївка від початку великого вторгнення – глибоко всередині їхньої (ворожої) оборони. Від того, що вони вирівняють лінію фронту, вони зітхнуть з полегшенням, у них не буде цієї "занози", яка в них стирчить. Нам буде трошки далі дострілювати до Донецька, не більше того. За той час, поки Авдіївка тримається, там уже зʼявилася друга лінія оборони. Там вже є куди відходити. Якби вона впала швидко, була б інша історія, бо чомусь з 2014 до 2023 року ніхто другу і третю лінії там не робив", – пояснив Дикий в інтервʼю "Новинарні".   

Він наголосив, що зараз лінії оборони готові. Тому якщо й доведеться відходити з Авдіївки, повторення "бахмутського сценарію", коли частини, які відходили, мали одразу ж самі окопуватися, не буде. 

Відео дня

"У цьому сенсі ми не втратимо взагалі нічого. Виникає питання: а нащо її тоді тримати? Справа в тому, що поки що те, що том відбувається, дуже нам вигідно. Нам дуже вигідно, що в них зараз 40 тисяч людей стягнуто на одну Авдіївку. Таким чином ці люди не продавлюють нашу оборону під Купʼянськом, вони не можуть бути перекинуті на Херсонщину, а вони завʼязані на Авдіївці, бо государь сказав її взяти. По всьому, що я бачу, навіть російські генерали не такі тупі. Так, вони не генії-полководці, але навіть вони так не клали б особовий склад. Тут явно є політичний наказ, який вони не можуть не виконати", – зауважив він.

За словами Дикого, військовим в Авдіївці дуже важко, але зважаючи на втрати, які захисники завдають ворогу, тримати місто дуже вигідно. І утримувати його варто якомога довше. 

"А це "якомога довше" визначається не в самій Авдіївці, а в Орлівці. Через Орлівку йде єдина траса, яка зʼєднує Авдіївку з зовнішнім світом. Вона вже не один місяць прострілюється, тому що орки в приблизно 5 км від неї, долітає практично все. Кілька місяців вона все одно працює. Користуються нею тільки в темний час, ніхто не їздить колонами навіть по дві машини, але БК доїжджає, 300-ті виїжджають. Поки можна завозити БК і вивозити 300-х, доти треба тримати Авдіївку. Поки ворог не перерізав трасу, це має для нас сенс", – резюмував він.

Бої під Авдіївкою: останні новини

За словами Євгена Дикого, на Авдіївській ділянці фронту співвідношення сил становить 1 до 20. Російські війська мають величезну перевагу, та попри це ворог зазнає рекордних втрат.

Президент України Володимир Зеленський наголошував, що росія кидає своїх солдатів на "м'ясні штурми" Авдіївки сотнями. Там лежать цілі паркани з тіл російських загарбників – забирати їх окупаційне командування не поспішає.

Вас також можуть зацікавити новини: