Стюарт Піч зустрівся з Володимиром Зеленським / фото ОП

Голова Військового комітету Організації Північноатлантичного договору (НАТО) сер Стюарт Піч закликав Росію припинити підтримку бойовиків і вивести війська з території України.

Як повідомляє сайт НАТО, Піч в рамках візиту до України 6-7 квітня провів зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

Зокрема, Піч заявив, що Альянс вітає відданість Зеленського мирному урегулюванню конфлікту на сході України.

Відео дня

"Союзники НАТО об'єднані у своєму засудженні незаконної анексії Криму Росією та її агресивних дій на сході України. Ми закликаємо Росію припинити її підтримку бойовиків на сході України та вивести її сили з української території. Україна є одним з найближчих і найбільш важливих партнерів НАТО", - наголосив Піч.

Він запевнив президента України, що НАТО цінує партнерство з Україною і повною мірою підтримує її суверенітет і територіальну цілісність.

Під час розмова сторони зосередилися на широкомасштабних реформах в оборонному секторі, розвитку ситуації в Україні і в регіоні Чорного моря, подальшої підтримки Україною тренувальної місії НАТО "Рішуча підтримка" в Афганістані, місії у Косово, а також сил реагування НАТО.

Читайте такожКулеба розповів, за якої умови військові можуть відкривати вогонь на Донбасі

Стягування військ Росії до кордону України

  • 30 березня Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що Росія зосередила вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще підтягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці України.
  • У Пентагоні заявляли, що їм відомо про пересування російських військ на кордоні з Україною, це питання США обговорюють з союзниками по НАТО.
  • 1 квітня Кремль прокоментував зосередження військових сил Російської Федерації біля кордонів України, заявивши, що це не повинно нікого турбувати.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що РФ намагається тиснути на Україну шляхом посилення військ на кордоні. При цьому він запевнив, що Україна готова до будь-яких провокацій і продовжує відстоювати на переговорах позицію запровадження більш ефективного режиму припинення вогню на Донбасі.
  • За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, Росія може спробувати просунути свої війська углиб території України, а також готується провокувати Україну на воєнну відповідь.
  • З ініціативи американської сторони відбулася телефонна розмова міністра оборони США Ллойда Остіна і міністра оборони України Андрія Тарана. Остін засудив останні агресивні й провокаційні дії РФ на сході України та передав запевнення в готовності підтримувати Україну в умовах триваючої агресії Росії на Донбасі та в Криму.
  • Міністр оборони США наголосив, що в разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці та не допустять реалізації агресивних устремлінь Російської Федерації щодо України. У Кремлі в разі розгортання американських військ на території України пообіцяли "додаткові заходи".
  • Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський 2 квітня провели пряму телефонну розмову - вперше після перемоги першого з них на виборах. Байден, зокрема, запевнив Зеленського, що Україна не залишиться наодинці з агресією Росії.