США зміцнюють свої сили на Алясці / Flickr/airshwk

Військово-морський флот США розглядає низку способів зміцнити свою присутність в Арктиці поблизу Аляски. Зокрема, йдеться про відправку в північний штат патрульних літаків P-8A Poseidon, які також використовують для боротьби з субмаринами.

Про це повідомляє Business Insider з посиланням на секретаря американських ВМС Річарда Спенсера. Виступаючи перед Комітетом Сенату з питань Збройних сил, він зауважив, що його рід військ присутній в Арктичному регіоні під водою і в небі. До того ж, зараз військові «вивчають, що ще можна зробити» для підвищення можливостей.

Читайте такожАмериканські винищувачі F-22 перехопили російські бомбардувальники поблизу Аляски

Відео дня

«Якби у мене був карт-бланш на будь-що, було б чудово отримати витривалі до криги кораблі. Але враховуючи наші потреби зараз, це поки не по кишені», - сказав Спенсер, додавши, що поки можна відправляти флот до узбережжя Аляски в більш сприятливі пори року, коли крига тане.

«Коли йдеться про використання Аляски для маневрів у Арктичному регіоні, ми з командуванням обговорювали план, який можна було б втілити цього літа. Вірогідно, тренування відбудуться в Ейдеку», - додав він.

За словами Спенсера, заступник командира ВМС адмірал Вілл Морган говорив про відправу на північний острів літаків P-8 Poseidon. Видання додає, що зараз присутність американських військово-морських сил і морських піхотинців у найбільш північному штаті США дуже обмежена. Зокрема, вони несуть службу на спільній базі Елмендорф-Річардсон в Анкориджі. Більшість сил складаються з резервістів. Однак, армія США змінює свою стратегію на військове протистояння проти інших країн. Тож Арктика знову в фокусі військово планування, зокрема, тому, що діяльність Росії і Китаю в регіоні тривожить Вашингтон.

Читайте такожАрктика стає фронтом нової російської експансії - британський експерт

З цих причин американські морські піхотинці почали нести службу в Норвегії з 2017 року. А Осло просить США збільшити їхню чисельність і розмістити далі на північ, ближче до кордону з Росією.

 Острів Ейдек, куди США збираються відправити літаки P-8 Poseidon, розташований в західній частині групи Алеутських островів. На північній частині острова колись була велика військова база ВМС, яка грала важливу роль у боротьбі проти радянських субмарин в часи Холодної війни. Однак, американські військові припинили діяльність тут у 1997 році. А місцеву військову злітну смугу передали в комерційне використання. Однак, тепер ВМС США повертаються на старі позиції. Зокрема, літаки P-8A Poseidon вже почали повертатися на базу в ісландському місті Кефлавік, яку створили в 1960-х роках, але в 2006-му закрили.