Японія планує закупити 45 американських винищувачів F-35 / REUTERS

Японія протягом наступних п'яти років прискорить витрати на новітні винищувачі зі стелс-технологією, ракети великої дальності та інше обладнання для підтримки американських військ у західній частині Тихого океану.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на нові урядові документи по обороні.

Як зазначає агентство, такі плани відображають намір Японії стати регіональною державою, під час того, як Китай нарощує свою військову міць, а Росія чинить вплив на свого американського союзника.

Відео дня

Читайте такожЯпонія вперше з часів Другої світової поверне у флот авіаносці

«Сполучені Штати залишаються найпотужнішою країною в світі, але проявляється національне суперництво, і ми визнаємо важливість стратегічного суперництва як з Китаєм, так і з Росією, коли вони кидають виклик регіональному порядку», — йдеться в 10-річному оборонному плані, схваленому урядом прем'єр-міністра країни Сіндзо Абе.

У документі також наголошується, що на оборонне бачення Японії останнім часом серйозно вплинули такі країни, як США, Китай, КНДР і Росія.

Японія планує закупити 45 американських винищувачів F-35 за приблизно $4 млрд, в додаток до вже замовлених 42 літаків, йдеться в матеріалі.

Зазначається, що закупівля F-35 допоможе Японії уникнути торговельної війни із Сполученими Штатами. Так, президент США Дональд Трамп погрожував ввести мита на імпорт японських автомобілів. Пізніше на саміті в Аргентині Трамп подякував Абе за покупку американських винищувачів.