До ЗСУ поставлено рекордну кількість озброєння за один місяць / фото УНІАН

Міністр оборони Степан Полторак заявляє, що за час дії воєнного стану в Україні, з 26 листопада до 26 грудня 2018 року, у війська поставлено близько 300 одиниць нового озброєння.

Про це голова оборонного відомства сказав в інтерв'ю виданню "Урядовий кур'єр".

Зокрема, його запитали про найважливіші підсумки запровадження правового режиму воєнного стану в 10 областях країни.

Відео дня

Міністр оборони заявив, що "досі є величезні загрози з боку Російської Федерації на суходільному кордоні й на Азові". Він зазначив, що Росією "зосереджено потужне угруповання її військ в окупованому Криму".

"Відкритий напад на наші військові кораблі в нейтральних водах був для нас несподіваним. На моє переконання, Росія чекала, що наші хлопці відкриють вогонь у відповідь, щоб використати це для початку масштабної агресії. Для цього вона підготувала значну кількість техніки, озброєнь і особового складу на кордоні з Україною. Наші моряки натомість діяли, не порушуючи жодної конвенції чи міжнародного договору. А воєнний стан став засобом захисту країни від можливого подальшого вторгнення", - сказав Полторак.

Читайте такожМіноборони планує збільшити закупівлю нового озброєння - Полторак

За його словами, другу спробу проходу українських військових кораблів росіяни використали для влаштування провокації. "Але запевнюю: такі проходи організовуватимемо й надалі. Будуть і двадцятий, і сотий проходи. І завжди, бо Азовське море теж українське, а Маріуполь і Бердянськ — наші порти, де працює значна частина економіки. Ми не відмовимося від нашого права вільно проходити Керченською протокою тоді, коли в цьому буде необхідність. Сподіваюся, нашим партнерам у світі вдасться переконати Росію в необхідності виконання міжнародних угод", - наголосив міністр оборони.

Він зауважив, що Міноборони одразу почало працювати у форматі воєнного стану, створивши центр координації та взаємодії органів державної влади з військовим командуванням. "Ми отримали заявки на потреби з доукомплектування, постачання майна і ресурсів, опрацювали нормативну базу, нагальні пропозиції, подаючи їх Верховній Раді та уряду. За цей місяць вдалося поставити у війська рекордну кількість нового озброєння — близько 300 одиниць", - заявив Полторак.

Також він зазначив, що проведену велику роботу з тренувань органів військового управління та підготовчих зборів з десятками тисяч резервістів першої й другої черг, бригад територіальної оборони. "Проведено кризове планування, за результатами якого розроблено відповідні документи застосування Збройних сил, інших складових сектору оборони. Уточнено мобілізаційний план ЗСУ, визначено органи військового управління, які набули статусу військового командування. На окремих напрямках передислоковано угруповання військ для швидкого реагування на загрози. Введено додаткові сили і засоби ППО", - розповів міністр.

Він наголосив, що за період дії воєнного стану були не тільки позитивні приклади й результати, але й окремі проблеми. "Це добре, бо над їх вирішенням уже працюємо. Варто нагадати, що такі масштабні заходи вживали вперше в історії України", - зауважив Полторак.