Перші контракти на побудову безпілотних кораблів повинні з'явитися до 2023 року / America's Navy

Військово-морські сили США збираються збудувати бойові кораблі-роботи. Вони будуть дешевшими, ніж сучасні бойові судна, витратними і безпілотними. Ці характеристики дозволять швидко наростити цілий флот, а також розробити нові бойові тактики для сутичок з високотехнологічними ворогами.

Командир поверхневого флоту ВМС США адмірал Вільям Галініс сказав National Interest, що впродовж останніх шести місяців військові проробили велику роботу, щоб формалізувати програму для побудови великих бойових кораблів дистанційного керування. Вона передбачає побудову роботів-кораблів двох класів для виконання бойових завдань в океані.

Читайте такожAmnesty International закликала заборонити "роботів-убивць"

Відео дня

Один з них – це безпілотне судно середнього розміру, схоже на 40-метровий корабель-робот під назвою Sea Hunter, розроблений Агенцією передових оборонних досліджень. Ці кораблі будуть виступати в ролі «розвідників і приманок». На їхньому борту будуть встановлені різні сенсори і системи створення перешкод.

«Якщо радіосигнали і випромінювання радарів приверне до себе ворожий вогонь, то нічого страшного не відбудеться. Власне, судна будуть відносно дешевими і на їхньому борту ніхто не загине», - йдеться в статті.

Другий клас – це великі безпілотні кораблі, розміри яких будуть подібні до сучасних корветів.

Читайте такожBusiness Insider: США хочуть віддати контроль над частиною своєї зброї штучному інтелекту

Вони будуть озброєні ракетними пусковими установками. Однак, такі морські безпілотники будуть залежати від даних з інших суден у виявленні ворожих цілей і наведенні на них зброї. ВМС США розраховує, що перші контракти на побудову кораблів-роботів будуть укладені до 2023 року.