Іран скопіював радянські крилаті ракети Х-55, здатні нести ядерні боєголовки / vpk-news.ru

Іран відсвяткував 40 річницю Ісламської революції, продемонструвавши свою нову крилату ракету наземного базування Hoveizeh. Експерти кажуть, що нова іранська розробка дуже схожа на ядерні ракети Х-55, якими колись був озброєний СРСР.

Про це пише Business Insider, нагадуючи, що в 2015 році США, Велика Британія, Росія, Китай, Франція, Німеччина і ЄС уклали угоду з Іраном, яка забороняла Тегерану будувати ядерну зброю. Однак, документ ніяк не обмежує іранську програму з розробки ракет.

Читайте такожІран заявив про намір продовжувати свої ракетні випробування

Відео дня

Попри те, що ООН і США говорять про те, що іранська сторона порушує сам дух ядерної угоди своїми частими ракетними випробуваннями, а Франція погрожує санкціями, якщо ці випробування не припиняться, Тегеран наполягає, що він не порушує домовленості.

Угода між Іраном і Заходом закликає ісламську республіку уникати «будь-якої активності, пов’язаної з розробкою балістичних ракет, здатних нести ядерну зброю, а також пускові установки для них». Але ракети Hoveizeh не порушують цю вимогу. Оскільки це крилаті ракети, а не балістичні. Такий тип зброї не полишає атмосферу Землі на відміну від балістичних ракет.

Hoveizeh – це оновлена версія старої ракети Soumar. Вона, у свою чергу, була скопійована з радянських ракет Х-55. Експерт Бехнам Бен Талебу з Фонду захисту демократії зауважив, що радянський оригінал, який став зразком для іранських ракет, міг нести ядерну боєголовку. Х-55 іранський уряд купив ще в 2001 році в України.

Читайте такожBrookings Institute: Захід помилково забув, чим Україна пожертвувала заради його безпеки

В часи СРСР ракети Х-55 були призначені для запуску з бомбардувальників. Але у іранської армії немає такої можливості. Тож Тегеран переробив крилату ракету під наземні пускові установки. Іранська сторона стверджує, що радіус дії нової Hoveizeh становить близько 1200 кілометрів. Це вдвічі менше, ніж у оригінальної Х-55. На думку Талебу, це пов’язано з тим, що Іран досі не навчився будувати турбовентиляторні двигуни для ракет. Наразі не відомо, який корисний вантаж може нести Hoveizeh. Але, за словами експерта, зважаючи на те, що вона була скопійована з ядерної ракети СРСР, цілком вірогідно, що іранська ракета здатна нести ядерну боєголовку.