Процес переозброєння в 2019 році повинен перейти з кількості в якість, каже Романенко/ фото УНІАН

Збройні сили України відчувають нестачу зразків зброї ХХІ століття й технічно поступаються армії Росії в низці областей. Плани щодо переозброєння ЗСУ покликані виправити ситуацію.

Про це розповів екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко. За його словами, процес переозброєння в 2019 році повинен перейти з кількості в якість, передає "Обозреватель".

Читайте такожВ Україні розробили бойовий модуль "Дует" для мобільного ЗРК (фото)

Відео дня

"На жаль, це у нас в основному було витрачено на те, щоб наявну радянську зброю відновити в тій кількості, яка була потрібна. Хоча вона поступалася російській зброї, головному стратегічному нашому супротивнику. Другий етап зводився до того, щоб цю техніку модернізувати, дати їй нові якості. І в ході можна було довести ступінь модернізації до такого рівня, щоб це стали нові ракетні, авіаційні, локаційні комплекси або розробку нової техніки", – зазначив військовий.

За словами Романенка, українська армія потребує нової техніки там, де росіяни мають значну перевагу.

"Це - бронетехніка. "Джавеліни" ми можемо використовувати за домовленістю тільки під час широкомасштабних дій. Але ми маємо свої комплекси "Стугна-П", "Корсар", є і старі радянські, і ця кількість може збільшуватися", – повідомив він.

"Треба збільшити частку нової сучасної зброї 21 століття в загальній кількості. Ми говоримо про протиброньовану техніку. У росіян є велика кількість літальних апаратів, потрібні засоби ППО", – перерахував генерал.

Романенко також нагадав, що росіяни мають ядерну зброю, "що ми, на жаль, віддали".

"У зв'язку з цим постає питання ракетної техніки, ракетних комплексів "земля-земля", "земля-корабель", – зазначив він.

Раніше за наказом командувача Об'єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наева була здійснена перевірка бойової готовності підрозділів реактивної артилерії, а саме бойових розрахунків РСЗВ "Смерч".