Літак строго засекречений / Фото: Shane

Американські військові оглядачі відзначили суттєвий прогрес в так званій "чорній програмі", в рамках якої США створюють новий бомбардувальник В-21. Машина повинна прийти на зміну легендарному В-2 Spirit, і що найголовніше, перевершити її за багатьма показниками.

Читайте такожПольща замінить пострадянську техніку американськими винищувачами F-35

За даними Warrior Maven, зараз ВПС США випробують компоненти для В-21 і будують моделі літака. Як стверджують у командуванні військово-повітряних сил, новий літак буде здатний атакувати будь-яку ціль на планеті Земля протягом десятиліть. Літак озброять ракетами і бомбами нового покоління, а також датчиками, яких зараз немає на жодному літальному апараті.

Відео дня

Літак суворо засекречений, проте експертам вдалося розвідати деякі подробиці проекту. Зокрема, відомо, що він буде перевершувати В-2 так само, як F-22 випереджає винищувачі п'ятого покоління. ЕПР у В-21 буде ще менше, ніж у "Спірита". Сопла двигунів у "двадцять першого" будуть розташовані на даху планера, щоб вихлоп був непомітнішим. До того ж гарячі гази можуть спеціально охолоджуватися за допомогою спеціальної системи.

Крім того, за інформацією Warrior Maven, літак буде озброєний новітніми ядерними крилатими ракетами LRSO, які поки знаходяться в розробці. Ці ж ракети зможуть використовувати "вічні" В-52, які поки не планується списувати.

Пентагон збирається придбати 1 тис. нових ракет для озброєння бомбардувальників. Виробництво боєприпасів повинно початися вже в 2022 році. Передбачається, що нова ракета зможе "обдурити" всі існуючі зенітно-ракетні системи, як і сам літак.

У США впевнені, що нова LRSO може стати своєрідною зброєю відплати, як російський "Посейдон". Планируется, що літак буде готовий до середини 2020-х. До цього часу ВВС США будуть експлуатувати В-2, які досі в строю, хоч і "пошматували" військовий бюджет. Пентагон має намір купити 100 бомбардувальників В-21, це набагато більше, ніж у свій час було куплено "Спіритів".

Як повідомляв УНІАН, раніше армія США випробувала електромагнітна зброя.