Ілюстрація / REUTERS

Російські зенітно-ракетні системи С-400, за купівлю яких США погрожують санкціями, мають доставити у Туреччину протягом 10 днів.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган на полях саміту G20 в Японії після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, передає Громадське з посиланням на телеканал NTV. 

Він також висловив упевненість в тому, що Туреччина зможе без проблем врегулювати конфлікт зі США, який виник через закупівлю цих систем.

Відео дня

Читайте такожСША не будуть застосовувати санкції проти Туреччини через російські С-400 - Ердоган

Відповідаючи на запитання про можливу купівлю американських ракетних систем Patriot, Ердоган зазначив: «С-400 коштують як три Patriot. Навіть за умови, що С-400 і Patriot були б однаковими, а вони не однакові, ми будемо враховувати наші інтереси».

Нещодавно Вашингтон пропонував Анкарі свої комплекси Patriot. Однак Ердоган відхилив цю пропозицію, зазначивши, що умови США не такі вигідні, як умови російської сторони. 

Контракт на постачання Туреччині чотирьох російських систем С-400 «Тріумф» на суму близько $2,5 млрд підписаний ще у 2017 році. США вимагають від Туреччини, аби та відмовилася від придбання російських зенітно-ракетних комплексів до 31 липня. Інакше США обіцяють припинити співпрацю у виробництві винищувачів F-35 та навчанні турецьких пілотів керуванню ними. А також запровадити санкції проти Туреччини. Ердоган переконаний, що США навряд чи підуть на серйозні заходи, як от припинення постачання винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління F-35. На сьогодні Туреччина очікує 100 американських винищувачів.

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, 7 червня США скоротили підготовку турецьких пілотів F-35 через закупівлю Анкарою С-400 у Росії.

Американські чиновники наполягають на скасуванні угоди на С-400 на 2,5 млрд доларів між Росією і Туреччиною, пояснюючи це тим, що винищувачі F-35 можуть стати уразливими для російських систем протиповітряної оборони. Як альтернативу Вашингтон запропонував Анкарі американську систему Patriot, проте влада Туреччини не стала скасовувати домовленостей із Москвою.

На початку квітня США припинили поставляти Туреччині деталі для F-35.

2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав так званий закон «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA). Серед іншого, він передбачає санкції для партнерів російського «Рособоронекспорту» за суттєві угоди. Так, за цим законом міністерство фінансів США 20 вересня 2018 року ввело санкції проти департаменту підготовки військ і постачання Центральної військової ради Китаю та його керівника Лі Шанфу за угоди із Рособоронекспортом. Причиною стала угода про купівлю Китаєм 10 російських винищувачів Су-35 та ракетних систем С-400.