Ілюстрація / REUTERS

НАТО розгляне можливість модернізації своїх систем протиракетної оборони як відповідь на розгортання нової російської ракети середньої дальності та вихід Росії з Договору про обмеження ракет середньої і малої дальності.

Як пише видання The New York Times з посиланням на слова кількох європейських представників, дзеркальна відповідь Москві, що полягає у створенні власних ракетних засобів наземного базування, в трансатлантичному союзі вважають малопривабливою альтернативою.

На цей час система ПРО західного альянсу націлена на відбиття загроз на ракетних напрямках поза зоною відповідальності НАТО, перш за все, з боку Ірану.

Відео дня

Переорієнтування протиракетної оборони, як зазначає видання, на Росію може викликати глибокий розкол всередині Північноатлантичного союзу, не кажучи вже про різко негативну реакцію Кремля, який давно стверджує, що натовський комплекс ПРО в Румунії і споруджуваний об’єкт у Польщі направлені проти ракетного арсеналу Росії і становить собою джерело нестабільності в Європі.

"Це непоправно зіпсує відносини з Москвою і обернеться реальної ескалацією напруженості", – наводить The New York Times думку колишнього співробітника Пентагону Джеймса Таунсенда.

Читайте такожПутін остаточно призупинив ракетний договір

Засідання Ради НАТО – Росія, що проходить нині у Брюсселі дає Москві останній шанс врятувати договір, знявши з озброєння крилату ракету 9М729 "Новатор", зазначають джерела The New York Times.

Як пише газета, якщо 29 членів альянсу не зможуть домовитися про перепрофілювання ПРО, яка протистоїть міжконтинентальним балістичним системам, то у них залишиться компромісний варіант у вигляді створення вузькоцільових комплексів із перехоплення російських крилатих ракет. Ці комплекси, ймовірно, будуть оснащені сучасними засобами ураження, що використовують мікрохвильову і лазерну енергію.

Нагадаємо, 1 лютого, США оголосили про рішення призупинити участь у ДРСМД від 2 лютого. Про цей намір США заявляли ще в середині січня. Цьому передувало звинувачення Росії в порушенні договору, оскільки остання, за словами представників американського Держдепу, розробляє крилаті ракети наземного базування середнього радіусу дії. І це прямо порушує договір. Президент США Дональд Трамп уже заявив, що Сполучені Штати почнуть підготовку військової відповіді на порушення Росією зобов'язань.

Договір РСМД втрачає свою силу 2 серпня. НАТО неодноразово закликав Росію зберегти його, почавши дотримуватися його умови до цього часу, інакше у Брюсселі будуть розглядати шляхи зміцнення оборони проти загрози нових російських ракетних систем. Відновити дію договору може тільки президент.