"Грім-2"/ фото autocentre.ua

В Україні розвивається сфера озброєння, а деякі види зброї здатні дати потужну відповідь російським військам на Донбасі.

Про це "Апострофу" розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

За його словами, у сфері реактивної артилерії в України відбувається відставання від російських систем залпового вогню, які за рахунок зміни ракетного палива забезпечують більшу на 20 км дальність ураження у порівнянні, наприклад, зі звичайним "Градом".

Відео дня

Читайте такожЗеленському показали ракетний комплекс "Нептун" (відео)

"Мені особисто був цікавий зразок, що стояв на стенді КБ "Південне" - це реактивний снаряд "Тайфун-1". Існують три модифікації – "Тайфун-1", "Тайфун-2" і "Тайфун-3". Так от, "Тайфун-1" - це модернізація РСЗВ "Град", "Тайфун-2" – РСЗВ "Ураган", а "Тайфун-3" - схожий на проект "Вільха", який реалізується київським КБ "Луч". "Тайфун-1" здатний вражати цілі на 20 км далі, ніж "Град". Тобто, це збільшення дальності дії РСЗВ", - зазначив експерт.

Всі ці проекти КБ "Південне" пропонує українській армії. Але найважливіше значення має автоматизація бойового управління. Такі зразки були представлені фрагментарно.

"Так, на стенді того ж КБ "Південне" стояла система управління комплексом "Грім-2". На неї ніхто не звернув уваги, але це система, яка пропонується в рамках проекту IT-артилерії. Це створення програмного забезпечення, здатного перетворити окремі системи ураження в ударно-розвідувальні комплекси", - додав Згурець.

Він наголосив, що цей напрямок в Україні розвивається. Але також експерт висловив сподівання, що все буде розвиватися значно активніше. Питання в тому, чи готове нове керівництво країни й Міністерство оборони скоріше впроваджувати ці напрацювання.