До Одеси прибули із США патрульні катери типу Island для ВМС ЗС України / фото Факти

Сьогодні до Одеси доправлено два патрульних катери класу Island, які в 2018 році США передали Україні в порядку військової допомоги.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеського морського порту, передані Україні США два патрульних катери класу Island («Айленд») прибули в Одеський порт на борту балкера Ocean Freedom. Останній, довжина якого 154 метри, (прапор США) ошвартувався вранці в порту.

«Судно із закріпленими на верхній палубі катерами Р190 «Слов'янськ» і Р191 «Старобільськ» завів у гавань порту в умовах щільного туману лоцман філії АМПУ «Дельта-лоцман» Валерій Нікітюк», - повідомили в прес-службі.

Відео дня

Читайте такожКорабель з подарованими Україні патрульними катерами Island імовірно зайшов до Чорного моря – експерт

Як зазначається, теплохід Ocean Freedom ошвартований біля 22 причалу Каботажної гавані о 9.25 ранку.

У порту нагадали, що у вересні 2019 року в США відбулася церемонія випуску 32 українських моряків, які кілька місяців проходили навчання і підготовку для служби на катерах Island. Урочистості відбулися на базі Берегової охорони США в місті Балтіморі, штат Меріленд.

«Загалом в 1985-1992 роках для Берегової охорони Сполучених Штатів Америки виготовили 49 катерів класу Island, з яких 37 продовжують службу в Береговій охороні США, ряд кораблів передано Пакистану, Грузії і Коста-Ріці», - відзначили в прес-службі.

Катери, які зараз отримала Україна, збудовано в 1988 році. Їх передача відбувається за програмою «надлишкового оборонного устаткування» (Excess Defense Articles, EDA) безкоштовно.

Як повідомляв УНІАН, катери класу Island передано Україні в порядку військової допомоги.

Офіційна передача кораблів від Берегової охорони США в ВМС ЗС України відбулася 27 вересня 2018 року на військово-морській базі в Балтіморі (штат Меріленд, США).

Після передачі патрульних катерів українським ЗСУ вони отримали назви і бортові номери - «Слов'янськ» (P191) і «Старобільськ» (P190).

Катери класу Island — це швидкохідні патрульні судна, призначені для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій в прибережних водах / фото Факти