Багато членів НАТО, за словами Столтенберга, висловили занепокоєння через С-400 / фото: Міноборони РФ

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що придбані Туреччиною в Росії зенітно-ракетні комплекси С-400 ніколи не будуть інтегровані у систему протиповітряної і протиракетної оборони НАТО.

Про це Столтенберг повідомив у Лондоні після проведених 3-4 грудня зустрічей лідерів держав та урядів країн Альянсу.

Читайте такожРосія хоче домовитись про нову угоду щодо ядерної зброї - Трамп

Відео дня

"Стосовно питання С-400 - це є національним рішенням Туреччини. Багато членів НАТО висловили занепокоєння. Я також висловив своє занепокоєння щодо наслідків цього рішення. Те, що я можу сказати, що російська система протиповітряної оборони С-400 ніколи не буде інтегрована в НАТО, вона ніколи не буде частиною інтегрованої системи протиповітряної і протиракетної оборони НАТО", - сказав Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, перші повідомлення про переговори РФ і Туреччини про постачання С-400 з'явилися в листопаді 2016 року. Факт укладення контракту був підтверджений російською стороною у вересні 2017 року. Міністр національної оборони Туреччини Хулуі Акар заявив, що розгортання С-400 почнеться в жовтні 2019 року. Вартість поставки Анкарі систем С-400 становить 2,5 млрд доларів.

Вашингтон попереджав Анкару, що закупівля Туреччиною російських зенітно-ракетних комплексів С-400 становить велику загрозу для НАТО.

Віце-президент Сполучених Штатів Майк Пенс заявляв, що США не будуть спокійно спостерігати за тим, як Туреччина купує зброю у противників Альянсу.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган наголошував, що Анкара не збирається відмовлятися від контракту щодо російських С-400 та не бачить жодних проблем у цьому питанні.

15 вересня 2019 року Міністерство оборони Туреччини повідомило про завершення поставок другої батареї придбаного російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) С-400. Придбаний новітній російський зенітно-ракетний комплекс турецькі військові збираються поставити на озброєння в квітні 2020 року.