Фото: Міністерство оборони Росії

Туреччина готується до підписання угоди з Росією про спільне виробництво ракет і отримання російських технологічних розробок для побудови власних оборонних систем. Цей крок може посилити критику з боку НАТО щодо того, що Анкара віддаляється від оборонного блоку.

«Ми підпишемо угоду після погодження остаточних деталей спільного виробництва ракет або виробництва деяких деталей у Туреччині, а також про обмін технологіями», - цитує Bloomberg слова голови турецького відомства з питань оборонних закупок SSB Ісмаіла Деміра.

Читайте такожThe Times: Туреччина випробовує російські С-400 на літаках F-16, вироблених в США

Відео дня

Переговори про спільне виробництва – це частина турецької угоди другої системи ППО С-400 у Росії. За словами Деміра, діалог з Москвою досяг «цілком плідного» етапу.

«До підписання угоди лишилося кілька років», - додав він.

Коментарі турецького чиновника свідчать, що Анкару не стримує загроза запровадження проти неї санкцій США в якості покарання за покупку С-400. Два союзника НАТО сперечаються щодо потенційних ризиків від російської зброї для найдорожчої оборонної програми Пентагону, якою стала розробка винищувачів F-35. Туреччина наполягає, що вона може купувати зброю в Росії й при цьому виконувати зобов’язання перед НАТО.

Читайте такожУ Туреччині заявили про готовність розгорнути російські С-400

Комітет з закордонних справ Сенату США цього тижня підтримав санкції проти Туреччини включно із застосуванням проти країни закону «Про боротьбу з американськими ворогами за допомогою санкцій» від 2017 року. Документ розроблений для того, щоб карати країни, які роблять значні закупівлі озброєнь у Росії. Пентагон наполягає, що Туреччина повинна відмовитися від С-400, якщо вона хоче отримати винищувачі F-35.

«Якщо Туреччина хоче повернутися до норми, кроком вперед буде позбутися С-400. Не можна просто заховати їх на складі й замкнути. Їм потрібно позбутися цих систем», - сказав прес-секретар Пентагону Джонатан Гоффман. Але це саме те, що президент Раджеп Таїм Ердоган відмовляється зробити.