США планують передати Україні ще три катери класу Island / фото УНІАН

В Одесі представники українських Військово-морських сил ЗСУ та Берегової охорони США ведуть переговори про передачу патрульних катерів типу Island ("Айленд").

Про це повідомляє прес-центр Військово-морських сил ЗСУ.

Як зазначається, від української сторони делегацію представляє начальник управління кораблебудування командування ВМС ЗСУ капітан 1 рангу Василь Радчук. Іноземну делегацію очолює менеджер проекту офісу міжнародних програм продажів штабу 922 Берегової охорони США Ентоні Кореале.

Відео дня

Захід триватиме три дні у форматі конференцій та переговорів з опрацюванням плану передачі для потреб ВМС ЗСУ додатково трьох катерів класу Island.

За словами Радчука, зустріч проходить у рамках програми поставки американських катерів в Україну.

"На даний час обговорюється питання поставки ще трьох катерів протягом поточного і наступного років. Отримання катерів процес тривалий і потребує як оновлення і модернізації устаткування катерів, так і підготовки екіпажів", - сказав представник ВМС ЗСУ.

Читайте такожВ Одесі спустили на воду два катери класу Island, які США передали Україні (фоторепортаж)

Радчук висловив сподівання, що до кінця 2020 року катери будуть повністю готові до прийому екіпажів, які Україна відправить на підготовку на початку 2021 року.

"Попередньо, перші два катери увійдуть до складу Військово-морських сил Збройних сил України вже в травні 2021 року, наступний - з невеликим інтервалом", - додав він.

Крім того, в ході зустрічі в Одесі обговорюється можливість підготовки катерів для передачі і навчання екіпажів за рахунок іноземної сторони, а також можливості додаткової підготовки на базі військової частини Берегової охорони США в Балтиморі українських інструкторів. Останні в перспективі повинні будуть забезпечувати повний цикл підготовки майбутніх екіпажів на базі вже отриманих катерів Island безпосередньо в Україні.

Як повідомляв УНІАН, офіційна передача двох кораблів від Берегової охорони США в ВМС ЗС України відбулася ще 27 вересня 2018 року на військово-морській базі в Балтиморі (штат Меріленд, США).

21 жовтня 2019 року в Одесу були доставлені два катери класу Island, які в 2018 році США передали Україні в порядку військової допомоги. Два патрульних катери класу Island прибули до Одеського порту на борту балкера Ocean Freedom.

Після передачі патрульних катерів українським ВСУ вони отримали назви і бортові номери - "Слов'янськ" (P191) і "Старобільськ" (P190).

Пізніше стало відомо, що США мають намір передати українським ВМС ще кілька аналогічних катерів.