REUTERS

Посол Росії у США Анатолій Антонов заявив, що наразі важливо підтримувати двосторонній діалог про стратегічну стабільність за будь-яких обставин, незалежно від політичної ситуації, оскільки Росія та США як найбільші держави з ядерною зброєю і постійні члени Радбезу ООН «відповідальні за збереження миру і безпеки у всьому світі».

Про це він розповів в інтерв’ю Arms Control Today.

Читайте такожСША прийняли на озброєння систему спостереження за супутниками "Космічний паркан"

Відео дня

На думку росіян, РФ та американцям «вдалось обговорити фактори, які суттєво впливають на стратегічну стабільність»: розгортання глобальної протиракетної оборони, реалізація концепції «швидкого удару», загроза розміщення зброї у космосі та визначення космосу як «зони бойових дій» і ухвалення нових доктрин, що ведуть до зниження застосування ядерної зброї.

Антонов стверджує, що Москва готова продовжити з Вашингтоном двосторонній Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-III).

«Я хочу підкреслити: Росія готова досягнути угоди про продовження Нового договору хоч сьогодні. Але нашої доброї волі недостатньо. Треба погодження США, яке ми ще не отримали. Якщо Вашингтон погодиться, ми негайно почнемо реалізацію відповідних внутрішніх процедур», – сказав він.

Довідка УНІАН. СНВ-III – це договір про скорочення ядерної зброї між США та Російською Федерацією, що має офіційну назву заходів щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Він був підписаний 8 квітня 2010 року в Празі, після ратифікації він набув чинності 5 лютого 2011 року.

Згідно з умовами договору, кількість стратегічних ядерних ракетних установок повинно бути скорочено вдвічі. Крім того, передбачається встановлення нового режиму інспекцій та перевірок, який замінить механізм сортування. Це не обмежує кількість накопичених неактивних накопичених ядерних боєголовок у запасах росіян та американців.