AMX-10 - бойова машина вогневої підтримки піхоти / фото wikipedia.org

Низка ЗМІ підхопила новину з AFP, у якій військовий з 37-ої бригади морської піхоти заявив, що французькі колісні танки AMX-10 нібито безпорадні в наступі через тонку броню. Цю інформацію прокоментував в ефірі 1+1 військовий експерт Олександр Коваленко.

AMX-10 - це не танк, насамперед наголосив він. "І це - найголовніше. Загалом такого класу як колісний танк не існує. Якщо говорити професійною мовою, то AMX-10RC - це бойова машина вогневої підтримки піхоти. Вага - 16 тонн. Про яку броню можемо говорити, якщо ми кажемо про машину, вага якої 16 тонн? Переважно це протикульова броня, і це відомо. Це машина, яка має протикульову броню", - заявив Коваленко.

AMX-10RC максимально тримає в лобовій проекції 14,5 мм калібр. Тому цю машину й треба розглядати в тому функціоналі, в якому вона створювалася.

"Доречно звернули увагу (у матеріалі AFP, - УНІАН.), що у неї чудова гармата, це правда. І в неї дуже класна оптика. Тобто її треба використовувати для розвідки та вогневої підтримки піхоти. Це не танк, його не треба випускати у лобову атаку й думати, що прилетить 125 мм, й зі мною нічого не станеться, бо у мене класна броня. Порівнюємо 55 тонн й 16 тонн. Ну, є різниця - що таке танк й що таке бойова машина?", - обурився військовий експерт.

Тож AMX-10RC потрібно використовувати з іншим функціоналом. Коваленко наголосив, що західна техніка загалом гарно себе зарекомендувала на українському полі бою.

Французькі AMX-10RC - що про них відомо

AMX-10RC - французький важкий бронеавтомобіль. Загалом було випущено 457 бронеавтомобілів цього типу. 337 з них надійшли на озброєння французької армії, яка застосовувала їх у війні в Перській затоці та під час низки миротворчих операцій.

Сили Оборони України використовували машини AMX-10 RC під час контрнаступу на Таврійському напрямку з червня 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: