Бронемашина Bushmaster та якою ефективнішою зброєю Австралія насправді може допомогти Україні

Збройні сили Австралії насправді мають доволі потужний арсенал сучасної зброї.

Президент України Володимир Зеленський попросив парламентаріїв Австралії надати Україні зброю, яка допоможе в боротьбі проти РФ.

У своїй промові він відзначив бронемашину Bushmaster і інші зразки зброї, "які здатні посилити наші позиції". У той же час у Австралії є набагато цікавіші можливості посилити Збройні Сили України, ніж досить непоганим, але просто бронеавтомобілям.

Бронемашина Bushmaster

Bushmaster - броньований автомобіль з колісною формулою 4х4, який був розроблений австралійською компанією Perry Engineering у 90-х роках. Ця машина призначена виключно для перевезення особового складу, забезпечуючи його захист від легкого стрілкового озброєння та фугасів.

Тобто це один з багатьох класичних бронеавтомобілів також відомих, як MRAP. За своїми тактико-технічними характеристиками від сильно не відрізняється від аналогічних машин, включаючи бронемашини від українських виробників, які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України. Єдине що привертає увагу - велике десантне відділення на 9 бійців.

Bushmaster-характеристики бронеавтомобіля

  • Бойова маса максимальна: до 15,4 т.
  • Потужність двигуна: 300 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км / год
  • Клас бронезахисту: протипульне до 7,62 мм і 8-кг фугасу.
  • Екіпаж і десант: 1 + 9 осіб
  • Озброєння: 12,7-мм кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет
  • Ціна: орієнтовно $500 000

Таким чином Bushmaster, навіть якщо він і буде поставлений до ЗСУ, аж ніяким чином кардинально не вплине на перевагу у зброї та техніці у війні проти армії РФ.

Водночас в Австралії є певні зразки озброєння, які вона, у теорії, може передати та зробити величезний вклад у боротьбу проти рашиської диктатури та тиранії. А головне - це не буде величезним тягарем для обороноздатності цієї країни.

БТР ASLAV

Зараз армія Австралії проводить переозброєння своїх сухопутних підрозділів та замінює бронетранспортери ASLAV, які у строю з 90-х років, на новітні колісні БМП Boxer.

ASLAV - спеціальна версія відомого канадського БТРа LAV-25, який став основою для багатьох інших броньованих машин, включно з американським Stryker. Загалом цю машину відрізняє висока надійність, адекватний для свого класу рівень захисту та потужне озброєння з 25-мм автоматичної гармати.

ASLAV-характеристики БТР

  • Бойова маса: до 13,2 т.
  • Потужність двигуна: 275 к. с.
  • Максимальна швидкість: 100 км / год
  • Клас бронезахисту: з додатковим бронюванням до 14,5 мм.
  • Екіпаж і десант: 3 + 6 осіб
  • Озброєння: бойовий модуль з 25-мм автоматичною гарматою + 7,62-мм кулемет
  • Ціна: орієнтовно $2 000 000

Загалом в австралійській армії понад 250 ASLAV та машин на цій базі. І, в теорії, Австралія могла почати продавати партії цих машин по мірі отримання нових Boxer. Звісно це потребувало б і проведення доволі тривалого навчання бійців ЗСУ новій техніці, а також розгортання логістичної бази з запасних частин та боєприпасів натівського стандарту.  

Але у будь-якому випадку ASLAV значно потужніша та корисніша бойова одиниця за бронеавтомобіль Bushmaster.

Також слід згадати найбільш фантастичний, але все ж таки гіпотетично можливий варіант. Справа в тому, що декілька років тому Австралія почала переозброєння своїх повітряних сил. І прямо зараз списує багатофункціональні винищувачі FA-18 та замінює їх на новітні F-35 п’ятого покоління.  

Зараз у строю австралійської армії залишилось близько 50 F/A-18 льотний ресурс яких знаходиться на межі вичерпання.

Окрім того, передача цих та будь-яких інших літаків не радянського виробництва вкрай ускладнена через необхідність титанічної роботи з переналаштуванням всієї матеріально-технічної бази Повітряних Сил України, довготривалого навчання пілотів, техніків, ремонтників, опанування нових технологій та озброєння. Тому цей варіант можливий лише у теорії.